Ανακοίνωση Ενωμένος Σύλλογος 6/7/2020
06.07.2020

ΔΕΥΤΕΡΑ 6/7/2020         

9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020


Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ
ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ

 

Σε λίγες ημέρες, στις 9 Ιουλίου 2020, σε όλες τις κεντρικές υπηρεσίες και τα καταστήματα της Alpha Bank θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης, εκπροσώπων στην ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα για την επόμενη τριετία.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται, για μια ακόμη φορά, σε πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η συμμετοχή σας όμως σ’ αυτή τη διαδικασία είναι ένδειξη στήριξης της πολιτικής του Συλλόγου μας αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα σ’ εμάς για να διορθώσουμε λάθη και να βελτιώσουμε ακόμη πιο πολύ τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές μας.

Έτσι εκλαμβάνουμε τη συμμετοχή σας στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών της 9ης Ιουλίου.

Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να θυμίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια εργασθήκαμε σκληρά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για όλους τους εργαζόμενους στην Alpha Bank.

Περάσαμε με απόλυτη επιτυχία την δοκιμασία τριών συγχωνεύσεων χωρίς καμία απώλεια επιβάλλοντας την ισονομία και τον σεβασμό στους συναδέλφους που προέρχονταν από διαφορετικές Τράπεζες.

Δουλέψαμε με σχέδιο και εφαρμόσαμε ενιαίους κανόνες για το σύνολο του προσωπικού (αμοιβές, Ενιαίος Οργανισμός, παροχές) κάτι που είναι ακόμη ζητούμενο σε άλλες Τράπεζες.

Δεν υποκύψαμε στην απλούστευση, τον λαϊκισμό και τις παλαβομάρες κάποιων συνδικαλιστικών παρατάξεων που παριστάνουν τους προστάτες των εργαζομένων με μόνο στόχο την πρόσκαιρη εκμετάλλευση της ψήφου τους αδιαφορώντας για το κακό που τους προκαλούν.

Αντέξαμε στην πιο δύσκολη κρίση για το Τραπεζικό μας σύστημα (2012-2016) διασφαλίζοντας απόλυτα τις θέσεις εργασίας και τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Τράπεζας.

Δημιουργήσαμε ένα πλέγμα παροχών στα μέλη μας, μοναδικό στο ελληνικό συνδικαλιστικό στερέωμα αξιοποιώντας τις εισφορές σας.

Είμαστε η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση που διαθέτει δικό της Πολυϊατρείο, γυμναστήριο, κάρτα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και για πρώτη φορά ειδική χρεωστική κάρτα με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τα μέλη μας.

Υπογράψαμε μοναδικές συμφωνίες για θεσμικά θέματα (ενιαίος οργανισμός, αξιολόγηση κ.λ.π.) με αποκορύφωμα τις Επιχειρησιακές μας Συμβάσεις που αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού από τις υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Επενδύσαμε στη σύγχρονη συνδικαλιστική επικοινωνία με τη διοργάνωση ημερίδων για το ασφαλιστικό, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις μελλοντικές τεχνολογικές αλλαγές και τις επιπτώσεις αυτών.

Αποκορύφωμα ήταν η πρώτη διαδικτυακή Γενική Συνέλευση που έσπασε ταμπού ενός ξύλινου και απαρχαιωμένου συνδικαλιστικού μοντέλου.

Διευρύναμε τη συνδικαλιστική μας απήχηση και τις αξίες αυτής της πρακτικής με την καθοριστική συμμετοχή μας στη δημιουργία μιας μεγάλης-ανεξάρτητης παράταξης, σε Πανελλαδικό επίπεδο την ’’ΕΝΟΤΗΤΑ-δύναμη ευθύνης και προοπτικής’’. Ήδη στην ’’ΕΝΟΤΗΤΑ’’ συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από πολλούς κλάδους όπως: Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρίες, ΟΤΕ, Cosmote, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, συγκοινωνίες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, αερομεταφορές κ.λ.π.

Αναγνώριση αυτής της πορείας και των θέσεων μας είναι η εμπιστοσύνη των εργαζομένων σ’ αυτούς τους κλάδους που τοποθέτησαν επικεφαλής της παράταξης τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας.

Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της δράσης μας.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά περισσότερα, αλλά τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο σήμερα.

Οι στιγμές που διανύουμε είναι κρίσιμες και απαιτούν σχέδιο και σοβαρότητα.

Η εμφάνιση του Κορωνοϊού έφερε τα πάνω-κάτω στις παγκόσμιες αγορές.

Ο πλανήτης απομονώθηκε για μεγάλο διάστημα με τραγικά αποτελέσματα.

Οι καταστροφικές συνέπειες, πέρα από τις υγειονομικές επιπτώσεις, οδηγούν παγκόσμια σε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, πρωτοφανή ποσοστά ύφεσης σε όλες τις οικονομίες και μόνο το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας θα δημιουργήσει ένα απόλυτα εφιαλτικό σενάριο.

Όλο αυτό το διάστημα, είμασταν δίπλα στα μέλη μας.

Συζητούσαμε με τη Διοίκηση της Τράπεζας, προστατέψαμε τις μητέρες και τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, επικοινωνούσαμε καθημερινά με όλους και λύναμε κάθε προσωπικό ζήτημα που ανέκυπτε.

Σήμερα γνωρίζουμε απόλυτα το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στο επάγγελμα μας.

Το δίκτυο άντεξε και σήκωσε το μεγάλο βάρος για την ομαλή εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Αυτοί είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Φυσικά όλο το προσωπικό της Τράπεζας, είτε με φυσική παρουσία είτε με εργασία από το σπίτι έδειξε ότι μαζί μπορούμε να πετυχαίνουμε και τους πιο δύσκολους στόχους.

Κάθε κρίση όμως φέρνει νέες ευκαιρίες.

Αυτές πρέπει να οριοθετήσουμε και να αναδείξουμε.

Η πίεση των ανθρώπων μας, κυρίως στο δίκτυο, θα είναι σύντομη και παροδική αν εφαρμοσθούν συγκροτημένες πολιτικές ενίσχυσης.

Θα διαπραγματευτούμε για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται, λόγω της ψηφιοποίησης των εργασιών και της νέας μορφής εξ αποστάσεως εργασίας υιοθετώντας το Smart Working (όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη), με μόνο κριτήριο τον απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τις κατακτήσεις των εργαζομένων (μισθολογικά και θεσμικά).

Θα εξασφαλίσουμε, την ομαλή μεταφορά των συναδέλφων μας από τις διευθύνσεις καθυστερήσεων, διασφαλίζοντας απόλυτα τη θέση εργασίας και τις μισθολογικές απολαβές τους.

Σ’ αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι η μεταφορά των συναδέλφων σε θυγατρική εταιρία δεν είναι θέμα επιλογής αλλά υποχρέωση του Τραπεζικού συστήματος κι αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Ήδη μια τέτοια διαδικασία έγινε ήδη πράξη στην Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank.

Τώρα είναι η σειρά των άλλων δύο συστημικών Τραπεζών και εδώ θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Συλλόγου μας ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων.

Αυτή είναι η θέση μας.

Είπαμε με απόλυτη ειλικρίνεια την αλήθεια από την πρώτη στιγμή.

Αυτοί που δηλητηριάζουν καθημερινά τους εργαζόμενους, επενδύοντας στο φόβο και την ανασφάλεια τους είναι οι ίδιοι που με την πολιτική τους έφεραν μετά από δεκαετίες στο χώρο των Τραπεζών τις πρώτες ομαδικές απολύσεις (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ).

Σύντομα θα ενισχύσουμε με νέες μεθόδους το πρόγραμμα παροχών του Συλλόγου στα μέλη του.

Θα ανακοινώσουμε μοναδικές νέες παροχές σε όλα τα μέλη μας.

Παράλληλα θα θέσουμε σημαντικά θέματα σε διαβούλευση ώστε να ενισχύσουμε, πέρα από την ΕΣΣΕ, με πρακτικά συμφωνίας τη θέση των εργαζομένων και ειδικά την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων που υπηρετούν στην Τράπεζα.

Θα ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Διοίκηση της Τράπεζας μεταφέροντας τις απόψεις μας για λειτουργικές αλλαγές που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν στο οργανωτικό της σχήμα ώστε να διευκολύνουμε την επιστροφή σε μια κανονικότητα που κάθε φορά που πλησιάζουμε, λόγω έκτακτων συνθηκών, απομακρύνεται.

Μοναδικός μας στόχος είναι να επανέλθουμε στην πραγματική Τραπεζική εργασία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τα νέα δεδομένα, να παραμείνουμε στην πρωτοπορία, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και όλοι μαζί να ξεκινήσουμε την ανορθωτική πορεία που μόνο αυτή θα εμπεδώσει το κλίμα ασφάλειας και σιγουριάς.

Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις παλαβομάρες των κατ’ επάγγελμα «προστατών» των συμφερόντων μας.

Δεν θα κάνουμε ποτέ εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας, χαϊδεύοντας τα αφτιά των εργαζόμενων, κρύβοντας την αλήθεια.

Αναλύουμε πάντα το πραγματικό τοπίο και σχεδιάζουμε την πορεία μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Έχουμε πλήρη εικόνα της πίεσης που υπάρχει σήμερα σε όλη την Τράπεζα λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων της πανδημίας.
          Με σωστό σχεδιασμό σύντομα αυτός ο αποσυντονισμός θα είναι παρελθόν.

Τέλος γνωρίζουμε για την ανάρμοστη συμπεριφορά κάποιων στελεχών της Τράπεζας που συμπεριφέρονται ως κακομαθημένοι ιδιοκτήτες μονάδων, απαξιώνοντας τους συναδέλφους και την προσφορά τους.

Τέτοια φαινόμενα, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, θα τα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα, αθόρυβα και αποτελεσματικά.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ
ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους, ακόμη κι αυτούς που διαφωνούν μαζί μας, για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Συλλόγου.

ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

Με εκτίμηση
και ευχαριστίες

                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                       ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ                   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ