Απολαύστε το χάδι του ήλιου χωρίς συνέπειες
26.06.2017 Ο ήλιος είναι ζωτικής σηµασίας για τη ζωή. Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστό πως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο βοηθά στην επούλωση των ανοιχτών τραυµάτων, στην ακµή, στο έκζεµα, στις δερµατικές δυσλειτουργίες, όπως η κνίδωση, και στην ψωριάση. Η έκθεση στον ήλιο συµβάλλει στη σύνθεση της βιταµίνης D, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στο µεταβολισµό των οστών.

Επίσης η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ενισχύει το αµυντικό σύστηµα, έχει βακτηριοκτόνο δράση και γενικά µπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, την όρεξη, καθώς και τη διάθεση του ατόµου.

 Βλαβερές επιπτώσεις:

 Αυτές περιλαµβάνουν την επιταχυνόµενη γήρανση της επιδερµίδας (εµφάνιση κηλίδων, κιτρινωπής χροιάς δέρµατος, βαθιές ρυτίδες και απώλεια της πυκνότητας και της ελαστικότητας της επιδερµίδας), τον καρκίνο του δέρµατος, ενώ ιδιαίτερη προσοχή κατά την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να δείχνουν οι ασθενείς µε χρόνια νοσήµατα, όπως ηπατικές και νεφρικές νόσοι, συστηµατικές νόσοι, όπως , καρδιακές παθήσεις, οι διαβητικοί κ.ά..

Οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου στην επιδερµίδα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία: οι ακτίνες UVB  συµβάλλουν ιδιαίτερα στο µαύρισµα, αλλά αποτελούν και την κύρια αιτία του ηλιακού εγκαύµατος. Οι ακτίνες UVA («Α» όπως αλλεργία) δεν προκαλούν πόνο και εισχωρούν βαθύτερα στην επιδερµίδα.

Επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερµίδας και µπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στον ήλιο, που συνήθως ονοµάζονται ηλιακές αλλεργίες και µελαγχρωµατικές διαταραχές (µέλασµα, κηλίδες). Οι ακτίνες UVB και UVA µπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον πυρήνα των κυττάρων µας και να καταστρέψουν το DNA τους. Αν αυτή η µη ορατή βλάβη επαναλαµβάνε- ται, τότε µακροπρόθεσµα, µπορεί να οδηγήσει στην εµφάνιση καρκίνου του δέρµα- τος. Προστασία πάνω από όλα!

Η µικρής διάρκειας, έως 30 λεπτά, έκθεση στον ήλιο είναι προτιµότερο να συνδυάζεται µε ήπια άσκηση, όπως: περπάτηµα, ρακέτες, βόλεϊ, κολύµβηση κ.τ.λ.

• Χρησιµοποιούµε ρούχα µε ανοιχτό χρώµα , που παρουσιάζουν µικρό βαθµό απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας από τον ήλιο

• Μετά τη µικρής διάρκειας έκθεσής µας, έως 30 λεπτά, στον ήλιο ενδείκνυται µια ήπια µάλαξη και διάταση των µυών.

• Τέλος, υπάρχει κίνδυνος λιποθυµίας σε άτοµα µε υπόταση όταν εκτεθούν παρατεταµένα στον ήλιο και υπάρχει περίπτωση πονοκεφάλου, όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, ιδιαίτερα σε άτοµα που δεν ιδρώνουν.

 

Μην ξεχνάτε!

Παρότι στα ανοιχτόχρωµα δέρµατα εκδηλώνονται ευκολότερα οι επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου, τα σκουρόχρωµα δέρµατα κινδυνεύουν επίσης, και µάλιστα σε αυτά είναι δυσκολότερο να ανιχνευθεί ο καρκίνος του δέρµατος

 

 Κατά την έκθεση στον ήλιο πρέπει να τηρούνται ορισµένοι κανόνες, όπως οι εξής:

 

1.Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις µεσηµεριανές ώρες 11:00-16:00 µ.µ.

2.Μην εκτίθεστε παραπάνω από 30 λεπτά στον ήλιο τις υπόλοιπες ώρες.

3.Χρησιµοποιέιτε αντηλιακό κατά τη διάρκεια της παραµονής σας σε υπαίθριο µέρος µε ήλιο, ακόµα και στον ίσκιο.

4. Ναι στη συχνή πόση νερού και χυµών.

 

Ας γνωρίζετε επίσης ότι, η βιταµίνη C που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, και η Βιταµίνη Ε συµβάλλουν στη φω- τοπροστασία. Βεβαίως, σε καµία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα καλά αντηλιακά προϊόντα, που είναι απαραίτητα κατά την έκθεση στον ήλιο.

 

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Μην παραλείπετε να χρησιµοποιείτε καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό!

 

Παναγιώτης Γρηγορόπουλος

Επιστημονικός Δ/ντης

Γενικός Χειρουργός

Πολυιατρειου Συλλόγου

Προσωπικού Alpha Bank