Το σύνδρομο των κουρασμένων ποδιών
30.03.2015

της Βασιλικής Β. Κακογιάννη, Αγγειοχειρουργός MD/MSc, Συνεργάτης Πολυιατρείου

Ένα από πιο συχνά σύνδρομα της σύγχρονης καθημερινότητας, που αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες σε μεγάλο φάσμα ηλικίας (25 - 70 ετών) είναι το σύνδρομο των κουρασμένων ποδιών.

Αίσθημα κόπωσης, βάρους, καυσαλγίας, αδυναμίας κατά την πρωινή έγερση, κνησμός, κράμπες στο περπάτημα και οίδημα είναι κάποια από τα συμπτώματα που απαρτίζουν το προαναφερόμενο σύνδρομο. Η καθημερινή ζωή με τις υπερβολικές απαιτήσεις του ημερήσιου προγράμματος επιτείνει τα προαναφερόμενα συμπτώματα εάν και εφόσον αυτά υπάρχουν με αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς να αναζητεί μια άμεση λύση στο πρόβλημά του.

Από την κλινική μας εμπειρία θεωρούμε απαραίτητη πριν τον αποκλεισμό άλλων συστηματικών νοσημάτων (νευρολογικά, ρευματολογικά, ορθοπεδικά προβλήματα κ.α.) την επίσκεψη και λήψη συμβουλής από έναν Αγγειολόγο - Αγγειοχειρουργό. Πίσω από το σύνδρομο των κουρασμένων ποδιών στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκεται κάποια αγγειακή διαταραχή που μπορεί να αφορά συχνότερα στις φλέβες και σπανιότερα στις αρτηρίες. Η πιο συχνή πάθηση του φλεβικού συστήματος είναι η πρωτοπαθής φλεβική ανεπάρκεια (βλέπε εικ. 1 και 2), μια κληρονομική πάθηση σε ποσοστό πάνω από 90% η οποία ασφαλώς επιδεινώνεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες (ορθοστασία, παχυσαρκία, κάπνισμα, εγκυμοσύνη κ.λπ.). Αντίστοιχα η πιο συχνή πάθηση του αρτηριακού συστήματος είναι η περιφερική αρτηριοπάθεια αποφρακτικού τύπου (βλέπε εικ. 3 και 4) όπου εκεί τον σημαντικότερο ρόλο αναλαμβάνουν οι εξωγενείς παράγοντες (κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία κ.α.).

Εικόνες 1, 2: Πρωτοπαθής φλεβική ανεπάρκεια



Εικόνες 3, 4: Περιφερική αρτηριοπάθεια αποφρακτικού τύπου

Η φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται με πολλαπλές μορφές και διαβαθμίσεις, έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε με μόνο τα συμπτώματα που προαναφέραμε και προοδευτικά να εμφανίσουμε ευρυαγγείες (βλέπε εικ. 5), κιρσούς (βλέπε εικ. 6), αλλαγή χροιάς του δέρματος (σκούρο καφέ χρώμα με κατανομή γκέτας) και ακόμα και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις επώδυνα έλκη κοντά στους αστραγάλους που απαιτούν μακροχρόνια θεραπευτική παρέμβαση. Επίσης εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι οι επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας που είναι η θρόμβωση (επιφανειακές ή βαθύτερες φλέβες) και η αιμορραγία (αυτόματη ή μετά από κάποιον τραυματισμό).

Εικόνες 5, 6: Ευρυαγγείες, κιρσοί


Η περιφερική αρτηριοπάθεια αποφρακτικού τύπου είναι μια νοσολογική οντότητα πιο συχνή σε νέους άνδρες καπνιστές που προσέρχονται στον γιατρό αναφέροντας κράμπες στην γάμπα μετά από κάποια μέτρα περπατήματος (ένα είδους «μάγκωμα» όπως αναφέρουν). Κάποιες πιο παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προσέλθουν με επώδυνα έλκη ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών που δε μπορούν να επουλωθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες.

Η σύγχρονη Ιατρική όμως οφείλει και πρέπει όχι να φοβίσει … αλλά να προλάβει και αν κάτι έχει εκδηλωθεί να το αντιμετωπίσει άμεσα και σωστά με μόνο κριτήριο το αληθινό όφελος του θεραπευομένου.

Η φλεβική ανεπάρκεια εφόσον διαγνωσθεί με υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex φλεβών) μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε ποια διαβάθμιση ανήκει και έτσι να αντιμετωπισθεί με βάση τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας συντηρητικά ή παρεμβατικά. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να αναφέρει κανείς και για την αρτηριακή ανεπάρκεια , εκεί όμως και πάλι με βάση την κλινική μας εμπειρία η ανάγκη της χειρουργικής παρέμβασης είναι πιο συχνή.

Ως συνεργάτης Αγγειοχειρουργός του Πολυϊατρείου είμαι διατεθειμένη να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας είτε μέσω επίσκεψή σας στο πολυϊατρείο ή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα παρατιθέμενα τηλέφωνα.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως επειδή το φάσμα των αγγειοχειρουργικών παθήσεων είναι ευρύ θα έχουμε την ευκαιρία και σε επόμενα άρθρα να μιλήσουμε και για άλλα θέματα όπως νόσος των καρωτίδων, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής κ.α..

30.03.2015