Υγεία και νόσοι του στόματος
30.04.2015

της Βασιλικής Αναστασιάδου, Οδοντίατρος - Συνεργάτης του Πολυιατρείου Θεσσαλονίκης,

Σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα καταδεικνύουν τη σχέσηγενικών παθολογικών καταστάσεων, όπως παρουσία καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη, με τις νόσους των δοντιών (τερηδόνα) και των υποστηρικτικών τους μαλακών και σκληρών ιστών (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα).

Καθοριστική σημασία για τη διατήρηση τόσο της συστηματικής υγείας όσο και της υγείας της στοματικής κοιλότητας έχει η τακτική και προγραμματισμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κατά τη διάρκεια της ο οδοντίατρος κάνει τόσο τονέλεγχο των δοντιών, των μαλακών μορίων της στοματικής κοιλότητας και των οστών που συγκρατούν τα δόντια, όσο και συνολικά της περιοχής του προσώπου και του τραχήλου. Συχνά ο οδοντίατρος είναι ο πρώτος που  αξιολογεί πρώιμα συμπτώματα σοβαρών συστηματικών ασθενειών π.χ. της άνοιας. Συμβάλλει, επομένως, στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της, όσο είναι ακόμη αναστρέψιμη και δεν έχει εξελιχθεί σε νόσο Alzheimer’s.

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό δοντιών, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και αφαίρεση του σκληρού οργανωμένου βιουμενίου, είναι ο καλύτερος τρόπος να προληφθούν όχι μόνο οι βλάβες στα δόντια και στα ούλα αλλά ακόμη και να θωρακισθεί η γενική υγεία.

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να επισκέπτεται κάποιος τον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών είναι εξατομικευμένη και καθορίζεται από τον οδοντίατρο ανάλογα με τις ανάγκες. Γενική οδηγία είναι ότι πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο, αν και για ορισμένες κατηγορίες ασθενών, π.χ στους καπνιστές ή στους πάσχοντες από γενικά νοσήματα, επιβάλλεται οι επισκέψεις να είναι συχνότερες.

Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται περισσότερες από μία επισκέψεις προκειμένου να καθαριστούν αποτελεσματικά οι οδοντικές επιφάνειες. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται για τη θεραπεία νόσων των ούλων (ουλίτιδα) και του περιοδοντίου (περιοδοντίτιδα) και δεν πρέπει να συγχέεται με τον απλό οδοντικό καθαρισμό.

Στη χώρα μας, η συχνότερη αιτία προσέλευσης στον οδοντίατρο είναι ο πόνος. Ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης, ο πόνος είναι εκείνος που αναγκάζει τελικά τον ασθενή να πάρει την απόφαση.

Αν και η προσέλευση με πόνο, πολλές φορές, αφενός προκαλεί άγχος και φόβο και αφετέρου αυξάνει τον αριθμό και τη συχνότητα των επισκέψεων στον οδοντίατρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βλάβες, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η σύγχρονη οδοντιατρική επιστήμη διαθέτει πολλές τεχνικές και μεθόδους ώστε να εξαλείφει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πόνο.

Τελικά σε όλες τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προσδοκίες του ασθενή του αποκαθιστώντας την υγεία, τη λειτουργία, την άνεση και την αισθητική προσφέροντας ένα όμορφο χαμόγελο γεμάτο υγεία και ικανοποίηση.

30.04.2015