Πολιτική για την προστασία της μητρότητας και αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας
04.10.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 54

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2021

Αποτελέσματα μελέτης Πανεπιστημίου Πατρών και Θεσσαλίας 

Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μειώθηκε 3,7%

Η πολιτική για την προστασία της μητρότητας
και η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας
πρώτη προτεραιότητα
για το συνδικαλιστικό κίνημα

Συνάδελφοι,

Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 1/10/21, η μεγάλη έρευνα των Καθηγητών Βασίλη Παππά και Βύρωνα Κοτζαμάνη των Πανεπιστημίων Πατρών και Θεσσαλίας.

Η έρευνα αυτή καταλήγει στην τραγική αποκάλυψη ότι τα τελευταία εννέα χρόνια (1.1.2011-1.1.2020), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 3,7% (-405.000 άτομα).

Οι μόνοι νομοί της χώρας που είχαν αύξηση του πληθυσμού είναι τα νησιά που φιλοξενούν κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Το δε ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων σε εθνικό επίπεδο είναι αρνητικό και ξεπερνά τις 223.000.

Η μελέτη καταλήγει ότι ακόμη και αν η ζυγαριά αυτή στο μέλλον από αρνητική γίνει μηδενική πάλι τα επόμενα 20 χρόνια θα είμαστε σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι από ότι σήμερα.

Το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας, όσο κι αν δεν απασχολεί κάποιους σήμερα, έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο για την εθνική μας υπόσταση, όσο την οικονομία και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Όταν σε μια χώρα παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, τότε η χώρα αυτή στερείται σημαντικό δυναμικό για μακροπρόθεσμη χρήση και ο πολιτισμός της αδυνατεί να μεταφερθεί από γενιά σε γενιά.

Ήδη η ισορροπία εργαζομένων και συνταξιούχων, εξαιτίας του φαινομένου της υπογεννητικότητας, έχει αναστραφεί.

Ο μόνος δρόμος για την αντιστροφή αυτής της καταστροφικής πορείας είναι η καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν τα ζευγάρια αρνητικά στο να αποκτήσουν παιδιά και η πολιτική κατάλληλων κινήτρων για την μητρότητα.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ

 

Όλοι αυτοί που ανακάλυψαν πρόσφατα τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση, δεν έχουν αντιληφθεί ότι το δημογραφικό πρόβλημα υπονομεύει το μέλλον του Ελληνικού έθνους, θέτει σε κίνδυνο την ευημερία του τόπου και έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Ακόμη και οι Τράπεζες, που υποτίθεται έχουν σύγχρονη αντίληψη σε τέτοια θέματα, αντιμετωπίζουν το θέμα της μητρότητας με πρόσκαιρους οικονομικούς υπολογισμούς λες και η μητρότητα είναι ασθένεια.

Παρότι είναι ανάγκη για στήριξη των γυναικών προκειμένου να ανταποκριθούν στους πολύπλευρους ρόλους τους, παρότι είναι ανάγκη η στήριξη σε νέα ζευγάρια με πολιτική κινήτρων για τη δημιουργία οικογένειας δυστυχώς οι επιχειρήσεις συνυπολογίζουν την μητρότητα ως αρνητικό γεγονός για την εξελικτική πορεία των γυναικών σε θέση ευθύνης με αποτέλεσμα να θεωρείται ρουσφέτι ακόμη και το μειωμένο ωράριο, ή
η σωρευτική άδεια.

 

Ένα υπεύθυνο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πάρει θέση στην αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα.

 

Η ΟΤΟΕ έχει από καιρό αντιληφθεί το πρόβλημα και έγκαιρα απέσπασε σημαντικές συμφωνίες για την προστασία της μητρότητας.

Ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank θα καταθέσει συγκροτημένο πλαίσιο για θέματα προστασίας της μητρότητας αλλά και κινήτρων για τη δημιουργία οικογένειας, στην υπερκείμενη συνδικαλιστική οργάνωση (ΟΤΟΕ) με στόχο οι Σύλλογοι και οι Τράπεζες να πρωταγωνιστήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα και ΟΧΙ αργότερα.

Μόνο έτσι θα αφυπνιστεί η Πολιτεία για συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές.

 

                                      

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

|