Συνάντηση του Συλλόγου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος
13.10.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 57

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2021

Συνάντηση του  Συλλόγου
με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος
κ. Γιάννη Στουρνάρα

 

Συνάδελφοι,

Σήμερα 13 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συλλόγου μας (Τάσος Γκιάτης, Παναγιώτης Αδαμόπουλος) με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Σύλλογος έθεσε στον Διοικητή το θέμα της συνεχούς συρρίκνωσης του Δικτύου των Τραπεζών που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού την τελευταία 8ετία κατά 30.000 εργαζομένους.

Ο Διοικητής εξέφρασε την απόλυτη πίστη του ότι το 2023 θα είναι καταλυτική χρονιά για την πλήρη επάνοδο του Τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.

Παράλληλα τόνισε ότι για την ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, που θα αποτελέσει νέο μοντέλο εσόδων για τις Τράπεζες, απαιτείται η ουσιαστική μετεκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει τη νέα διαμόρφωση και αναβαθμισμένη προοπτική του δικτύου ώστε να ανταποκριθεί το προσωπικό στις νέες απαιτήσεις που περνούν μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στις προοπτικές των Ελληνικών Τραπεζών και κυρίως της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητάς τους στο μέλλον.

Ο Διοικητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα των Ευρωπαϊκών αγορών ιδίως στην εποχή του Covid-19, το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια αφού θα είναι ο παράγοντας χρηματοδότησης της αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου της χώρας.

Τόνισε ότι παρ’ όλο που οι Ελληνικές Τράπεζες όσο και οι Ευρωπαϊκές δεν είναι έτοιμες ακόμη να αναλύσουν την κλιματική κρίση, που έχει επιπτώσεις στις κεφαλαιακές ανάγκες τους, θα υπάρξει προσαρμογή της πολιτικής τους με στόχο την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης αυτής.

Μάλιστα προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα επενδυθούν στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, αναβάθμισης δικτύων, παραγωγής αιολικής – ηλιακής ενέργειας κλπ πάνω από 50 δις ευρώ.

Αυτόν τον σχεδιασμό, τόνισε χαρακτηριστικά ότι μόνο το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα μπορεί να εξασφαλίσει και να χρηματοδοτήσει.

Οι εκπρόσωποί μας συμφώνησαν απόλυτα με το μελλοντικό σχεδιασμό της Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης τονίζοντας ότι η κρίση αυτή είναι πηγή αστάθειας για την οικονομία και φυσικά κίνδυνος σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέλος ο Σύλλογος τοποθετήθηκε για τις προοπτικές των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων σε σχέση με την προοπτική τους και τον βιώσιμο χαρακτήρα τους.

Ο Διοικητής τόνισε ότι η προοπτική αυτών των εταιρειών (Cepal Hellas κλπ) είναι η μεγάλη πρόκληση για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης δανείων με προοπτικές στην αγορά ακινήτων κλπ και κατέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα για την βιωσιμότητα τέτοιων σχημάτων στην Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία κλπ) άρα και την απόλυτη πεποίθησή του ότι ο κλάδος αυτός έχει σιγουριά και μέλλον.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν μία μόνιμη επικοινωνία για ανταλλαγή απόψεων.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ