Πρόταση του Συλλόγου για την αποφυγή ραγδαίας επιβάρυνσης των μηνιαίων δόσεων των δανείων των συναδέλφων
21.11.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 115

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2022

 

Πρόταση του Συλλόγου
για την αποφυγή ραγδαίας επιβάρυνσης
των μηνιαίων δόσεων των δανείων των συναδέλφων

 

Συνάδελφοι,

Η συνεχής αύξηση των επιτοκίων από τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (75 μονάδες βάσης) δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε όλους τους δανειολήπτες που επιβαρύνονται με αύξηση των μηνιαίων δόσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Η συνέχιση τέτοιων αυξήσεων θα προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημιά στην Οικονομία της Ευρώπης σύμφωνα με προειδοποίηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την τεράστια ζημιά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με τα επιτόκια να εκτοξεύονται στα ύψη, είναι μονόδρομος τόσο για την ΕΕ όσο και την Κυβέρνηση να κινηθούν αποφασιστικά στην κατεύθυνση της μείωσης του πληθωρισμού
και τη λήψη μέτρων στήριξης των δανειοληπτών.

Ήδη αυτή τη στιγμή το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης και οι Τράπεζες ανταλλάσσουν προτάσεις για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιδότησης μέρους της μηνιαίας δόσης με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων λόγω της συνεχούς ανόδου των επιτοκίων.

Παράλληλα ο Σύλλογος έχει εντείνει το τελευταίο δίμηνο τις συζητήσεις με τη Διοίκηση της Τράπεζας με στόχο τη στήριξη των συναδέλφων που επηρεάζονται από τη μηνιαία αύξηση των δόσεων των δανείων τους που οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων.

Η όποια προσπάθεια όμως πρέπει να είναι ορθολογική, σύμφωνη με τους κανόνες της ΤτΕ, αφού δεν αφορά τους εργαζόμενους στις Τράπεζες αλλά το σύνολο της πελατειακής βάσης.

Εξάλλου όλοι γνωρίζουν ότι από τους γενικούς κανόνες δεν μπορεί να εξαιρεθεί μία συγκεκριμένη ομάδα.

Αυτό το τονίζουμε γιατί κάποιοι πρόσφατα πάλι, για εκμετάλλευση της αγωνίας των συναδέλφων, ξέχασαν ότι απευθύνονται σε Τραπεζοϋπαλλήλους και ζητούν πάγωμα των επιτοκίων στο σημερινό ύψος!! (Αλήθεια γιατί δεν το είχαν ζητήσει νωρίτερα ώστε να είχαν αποφευχθεί οι μέχρι σήμερα επιβαρύνσεις;)

Ας αφήσουμε τις φαιδρότητες λοιπόν και να περάσουμε σε εφικτές και σοβαρές προτάσεις.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

  • Ζητάμε την αύξηση του συνολικού ετήσιου ποσού χορήγησης στεγαστικών δανείων που βασίζονται στην Κλαδική Σύμβαση (2%)και να δοθεί άμεσα η δυνατότητα μετατροπής των δανείων με Euribor στο σταθερό καθεστώς των δανείων της Κλαδικής Σύμβασης.

 

  • Όσοι είχαν λάβει την έγκριση δανείου βάσει της Κλαδικής Σύμβασης και με δική τους απόφαση το μετέτρεψαν σε άλλη μορφή δεν δικαιούνται επαναφορά στο αρχικό πλαίσιο.

Γι’ αυτή την κατηγορία συναδέλφων αλλά και όσων έχουν άλλης μορφής δανειοδότηση (ανοικτά κλπ) ζητάμε την άμεση δημιουργία ενός νέου προϊόντος με σταθερό επιτόκιο για την αποφυγή των μελλοντικών επιβαρύνσεων με παράλληλη πρόβλεψη για τις πιστωτικές κάρτες.

Ήδη οι προτάσεις μας έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ          ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΥΓ.     Δυστυχώς δημόσια διατυπώνονται απόψεις κάποιων αδαών ότι τάχα από την αύξηση των επιτοκίων οι Τράπεζες έχουν αύξηση εσόδων κατά 1,65 δις ευρώ και κερδοσκοπούν!!
Σίγουρα τέτοιες θεωρίες δεν αντιστοιχούν σε Τραπεζικούς υπαλλήλους αλλά σε αποτυχημένους πολιτευτές, αφού γνωρίζουν ότι τα επιτόκια δανεισμού των Τραπεζών αυξάνονται, οι αυξήσεις της ΕΚΤ έχουν στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και ότι από τη συνεχή αυτή αύξηση δημιουργείται μία νέα γενιά κόκκινων δανείων που αν συνεχιστεί θα πλήξει όχι μόνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στις Ευρωπαϊκές οικονομίες.