Νέα εξέλιξη στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ
21.06.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 92

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2022

Νέα εξέλιξη στο θέμα
της επιστροφής των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Συνάδελφοι,

          Όπως σας είχαμε ενημερώσει με την τελευταία μας ανακοίνωση (Νο. 87/30-5-22) λόγω του αδιεξόδου, που δημιουργήθηκε με ευθύνη κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΦΚΑ, ο Σύλλογος μας οδηγήθηκε στην απόφαση για δικαστική διεκδίκηση των χρημάτων των συναδέλφων που παρακρατήθηκαν παράνομα την τριετία 1.1.2017 έως 31.12.2020.

          Προς άρση του αδιεξόδου στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ανέλαβε πρωτοβουλία επίλυσης της διαφοράς ο ίδιος ο Διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτης Δουφεξής.

          Με δική του πρωτοβουλία προηγήθηκε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΦΚΑ και εχθές (20-6-2022) πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα Γραφεία του ΕΦΚΑ, με πρόσκληση του Διοικητή, στην οποία συμμετείχαν ο Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ
κ. Νικόλαος Χουρδάκης
και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Τάσος Γκιάτης.

          Στη συνάντηση αυτή αναγνωρίσθηκε το δίκαιο αίτημα μας και συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συνολική τακτοποίηση της εκκρεμότητας στο σύνολο των Τραπεζών που έχουν ασφαλισμένα μέλη στο ΤΑΥΤΕΚΩ.

          Παράλληλα μας ανακοινώθηκαν όλα τα βήματα που θα γίνουν από πλευράς ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη στελεχών του ΕΦΚΑ.

Ο οδικός χάρτης των αποφάσεων

  • Ο ΕΦΚΑ με επιστολή του θα ζητήσει, εντός των ημερών, από τις Διευθύνσεις Ανθρωπίνου Δυναμικού κάθε Τράπεζας (που έχουν ασφαλισμένα μέλη στο ΤΑΥΤΕΚΩ) να αποστείλουν αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) για τη συγκεκριμένη τριετία.
  • Ο ΕΦΚΑ θα πραγματοποιήσει, βάσει των στοιχείων, έλεγχο τόσο για τους νυν εργαζόμενους αλλά και όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2017 ώστε να πιστοποιήσει τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν σε κάθε ασφαλισμένο.
  • Τέλος, με την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας ο ασφαλισμένος αφού συμπληρώσει τα στοιχεία του και τον ΑΦΜ του, θα καταγράφει το IBAN του προσωπικού του λογαριασμού για να πιστωθούν τα χρήματα.

 

Συνάδελφοι,

              Η όλη διαδικασία μέχρι την καταβολή των χρημάτων στους ασφαλισμένους θα ολοκληρωθεί εντός πενταμήνου.

          Η επιμονή μας και η αποφασιστικότητα μας για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων έφερε αποτέλεσμα όχι μόνο για τους συναδέλφους της Alpha Bank αλλά για το σύνολο των συναδέλφων μας και στις άλλες Τράπεζες.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Υ.Σ.        Ο Σύλλογος, με στόχο τη χρονική συντόμευση υλοποίησης των αποφάσεων αυτών, απευθύνθηκε και στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού με επιστολή του την οποία σας κοινοποιούμε: