Ένας μήνας πιλοτικής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις Τράπεζες
29.07.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 99

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2022

Ένας μήνας πιλοτικής εφαρμογής
της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας
στις Τράπεζες.

Ένας μήνας καταγραφής παράνομων πρακτικών

 

Συνάδελφοι,

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022 συμπληρώνεται ένας μήνας εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλες τις Τράπεζες.

Η ψήφιση του σχετικού Νόμου έχει σκοπό την ορθή καταγραφή, παρακολούθηση και αμοιβή του πραγματικού χρόνου εργασίας στις Τράπεζες.

Είχαμε επισημάνει έγκαιρα, τόσο με την τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου μας κ. Τάσου Γκιάτη στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, άλλα και δημόσια με συνεντεύξεις, ότι ο συγκεκριμένος Νόμος παρουσιάζει κενά που δίνουν τη δυνατότητα καταστρατήγησής του είτε στην πραγματική εργασία είτε στην τηλεργασία.

Για την ορθή εφαρμογή του Νόμου, η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού με ανακοίνωσή της ενημέρωσε όλους τους Εργαζόμενους (οι οποίοι υπέγραψαν ότι έλαβαν γνώση) ότι πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα το ωράριο ή αν υπάρχουν προβλήματα που απαιτούν την παράτασή του, θα πρέπει με email oi Διευθυντές έγκαιρα να ενημερώνουν την ΔΑΔ και να ζητούν σχετική έγκριση.

Κάποιες Διευθύνσεις επέλεξαν να ακολουθήσουν δική τους πολιτική, παρακάμπτοντας τον πυρήνα της Νομοθετικής ρύθμισης υπαγορεύοντας σε Διευθυντές (Δικτύου και Διευθύνσεων) τρόπους εξαπάτησης του συστήματος καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας.

Έχουμε συγκεντρώσει δεκάδες καταγγελίες για τέτοιες πρωτοβουλίες, που όχι μόνο δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στους Εργαζόμενους αλλά εκθέτουν την ίδια την Τράπεζα που είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υιοθετεί τέτοιες πρακτικές.

Άλλοι πιέζουν τους συναδέλφους να μην χτυπούν την κάρτα κατά την έξοδό τους, πιστεύοντας ότι θα ξεγελάσουν το σύστημα καταγραφής και την επόμενη μέρα θα φαίνεται ότι η εργασία τους έληξε στις 3.15 μ.μ.

Βέβαια αδυνατούν να αντιληφθούν ότι όσοι δεν χτυπούν την κάρτα εξόδου, η καταγραφή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ παραμένει και με μία απλή αναζήτηση από καταγγελία θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της παρανομίας.

Άλλοι πιέζουν τους συναδέλφους να χτυπούν την κάρτα και να συνεχίζουν να εργάζονται κρυφά για δύο ή τρεις ώρες ακόμη, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει έλεγχος από το ΣΕΠΕ, αλλά και αν υπάρξει θα πρέπει να δηλώνει ο εργαζόμενος ότι παραμένει στην Τράπεζα με δική του ευθύνη αφού η οικογένειά του και τα παιδιά του είναι σε δεύτερη μοίρα!!

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι σε τέτοιο περιστατικό (ελέγχου) ο εργαζόμενος ουδεμία ευθύνη φέρει και δεν απειλείται φυσικά από κανένα πρόστιμο.

Με τη σημερινή μας ανακοίνωση καλούμε τη Διοίκηση της Τράπεζας να επαναφέρει στην τάξη όσα Διευθυντικά Στελέχη, που είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε με παρότρυνση, παρανομούν μην εφαρμόζοντας το Νόμο.

Όσοι επιμένουν να εφαρμόζουν προσωπικές πολιτικές δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της Τράπεζας, που η πολιτική της είναι ακριβώς στην αντίθετη από αυτή κατεύθυνση.

Ο Σύλλογος αναγνωρίζει ότι με την εφαρμογή του Νόμου δημιουργούνται προβλήματα που σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η παράταση του ωραρίου (πχ δίκτυο όπου απαιτείται πολλές φορές υπερεργασία λόγω διαφορών, συμφωνιών κλπ).

Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές, μπακαλίστικες πρακτικές.

Είμαστε έτοιμοι να εκθέσουμε τις απόψεις μας για την επίλυση των προβλημάτων (είτε με μηχανισμούς άμεσης ενίσχυσης του δικτύου όπου απαιτείται, είτε με την ευελιξία του ωραρίου με συναίνεση του εργαζόμενου και φυσικά η καταβολή υπερωριών).

Ήδη εκθέσαμε τις βασικές θέσεις μας στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και τη Διεύθυνση Δικτύου.

Ένα όμως είναι σίγουρο.

Δεν θα συναινέσουμε σε παράνομες πρακτικές.

Τέλος, απευθυνόμαστε στους συναδέλφους ξεκαθαρίζοντάς τους ότι έχουν και αυτοί ευθύνη να αντιδράσουν ή να καταγγείλουν στο Σύλλογο τέτοιες πρακτικές.

Συνάδελφοι,

Αυτές τις απόψεις μας, θα τις αναδείξουμε και κατά τη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον αρμόδιο Υπουργό.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ