Κρεατάκια - Εκκριτική ωτίτιδα
16.06.2015

του Πολύβιου Γιαννακόπουλου, Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος - Συνεργάτης Πολυιατρείου Αθήνας,

Τα "κρεατάκια" ή επιστημονικά οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα, στο πίσω μέρος της μύτης. Αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος της ανώτερης αναπνευστικής οδού που λέγεται δακτύλιος του Waldayer. Ο ρόλος τους είναι στην παραγωγή αντισωμάτων για την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις φλεγμονές.

Στα παιδιά κάτω των 5 ετών που παρουσιάζουν συχνές φλεγμονές αυτά υπερτρέφονται. Κατά συνέπεια εμποδίζουν τη ρινική αναπνοή προκαλώντας ροχαλητό με ή χωρίς άπνοιες και συνεχή καταρροή ρινικών εκκρίσεων. Οι άπνοιες, η παύση της αναπνοής για λίγα δευτερόλεπτα,προκαλούν προβλήματα στα πνευμόνια, στην καρδιά και στην ανάπτυξη του παιδιού. Εν γένει η στοματική αναπνοή μπορεί να προκαλέσει στοματοπρωπικές ανωμαλίες με το χαρακτηριστικό αδενοειδές προσωπείο.

Επιπροσθέτως, λόγω της θέσης τους στο ρινοφάρυγγα, κλείνουν το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας παρεμποδίζοντας κατ`επέκταση την παροχέτευση του μέσου ωτός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραμονή υγρού στο μέσο ους, μια κατάσταση που ονομάζεται εκκριτική ωτίτιδα και αποτελεί την πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας στα παιδιά.

Η διάγνωση για τα κρεατάκια τίθεται είτε με ενδοσκόπηση στο ιατρείο με παιδιατρικό ενδοσκόπιο χωρίς αναισθησία, είτε με τη βοήθεια ακτινογραφίας.

Η διάγνωση για την εκκριτική ωτίτιδα γίνεται με την ωτοσκόπηση ενώ η αντικειμενική μέθοδος διάγνωσης είναι το τυμπανόγραμμα, μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο.

Η θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας είναι συντηρηρική χωρίς να υπάρχει τεκμηριωμένη φαρμακευτική αγωγή. Εάν παρέλθει διάστημα ενός τριμήνου χωρίς βελτίωση, τότε πρέπει να συζητηθεί με τον παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο η πιθανότητα για χειρουργική αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας καθώς μπορεί η παρατεταμένη παρουσία υγρού στο μέσο ους να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα για το αυτί. Η επέμβαση λέγεται μυριγγοτομή με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι η πλήρης αποκατάσταση της ακοής άμεσα μετεγχειρητικά χωρίς ενοχλήσεις από τη μεριά του ασθενούς.

Συνήθως η χειρουργική αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας συνδυάζεται με αδενοτομή, την χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αδενοειδών (κρεατάκια). Η αδενοτομή είναι η ριζική λύση για την περίπτωση της υπερτροφίας των αδενοειδών. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, χωρίς ιδιαίτερο πόνο μετεγχειρητικά. Άμεσα μετεγχειρητικά είναι ορατά τα αποτελέσματα της επέμβασης με ελεύθερη ρινική αναπνοή, χωρίς ροχαλητό, χωρίς ρινική καταρροή. Ο ασθενής εξέρχεται το ίδιο απόγευμα από την κλινική με οδηγίες για το σπίτι.

16.06.2015