Συμβουλές για τη διατροφή του Πάσχα
09.04.2015

της Ερμιόνης Δαλιάνη, Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, Συνεργάτης Πολυιατρείου,

Η γιορτή του Πάσχα συνήθως ακολουθείται από διαιτολογικές ακρότητες.

Από παρατεταμένη νηστεία (40 ημερών) ακολουθεί συνήθως υπερφαγία.

Αρχίζει απότομα πρόσληψη τροφών, πλούσιων κυρίως σε ζωικό λίπος που λόγω του γαστρικού φόρτου που δημιουργούν μπορεί προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές γαστρίτιδες, γαστρεντερίτιδες κ.λπ..

Αυτό προκαλεί ένα είδος shock για τον οργανισμό. Το πέρασμα από τη νηστεία στην ελεύθερη (Πασχαλινή) διατροφή πρέπει να γίνεται βαθμιαία.

Η καθιερωμένη μαγειρίτσα είναι ιδανική για να προετοιμάσει το γαστρικό βλεννογόνο για την κατανάλωση των επόμενων εδεσμάτων (κρέατα γαλακτοκομικά, αλκοόλ κ.λπ.).

Καλό είναι να μην καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα τροφίμων και αλκοόλ σε ένα γεύμα αλλά να τα μοιράσουμε σε τρία (3) γεύματα.

Ένας ωραίος τρόπος για να γευτούμε όλα τα Πασχαλινά εδέσματα είναι να τα μοιράσουμε ως εξής:

Πρωινό: Καφές + Τσουρέκι, 2-3 κουλουράκια ή ένα άλλο γλυκό που επιθυμείτε.

Μεσημεριανό: Ένα είδος κρέατος και άφθονη σαλάτα + 1-2 ποτηράκια κρασί.

Βραδινό: Αυγοσαλάτα (2 κόκκινα αυγά + πράσινη σαλάτα)

Έτσι δεν θα νοιώσουμε ότι στερηθήκαμε κάτι από το πνεύμα των ημερών και δε θα ξεφύγουμε διαιτολογικά προκαλώντας διαταραχές στον οργανισμό μας και ενοχές όσον αφορά τη σιλουέτα μας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

09.04.2015