Αυχενικό σύνδρομο
18.12.2014

του DR.MED. Ηλία Καμπέλη, Συνεργάτη του Πολυιατρείου του Συλλόγου,

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Πόνοι στον αυχένα με αντανάκλαση στο πίσω μέρος της κεφαλής, τον ώμο και στο άνω άκρο, που συνοδεύονται ενίοτε από μυϊκή αδυναμία ή αιμωδίες, είναι τα κύρια συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου που εμφανίζεται αιφνίδια ή σταδιακά.

ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ;

Τα συνηθέστερα αίτια είναι εκφυλιστικές αλλοιώσεις αρθρώσεων και μεσοσπονδυλίων δίσκων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

ΑΛΛΑ ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ:

-Παλαιές η πρόσφατες κακώσεις της αυχενικής σπονδυλικής στήλης π.χ. μετά από πτώση η τροχαίο ατύχημα.

-Αλλοιώσεις της μορφολογίας λόγω φλεγμονής ή όγκου.

-Αρθρίτις.

-Μυϊκοί σπασμοί που προκαλούνται από πολύωρη οδήγηση ή εργασία σε υπολογιστή ή διάβασμα στο κρεβάτι.

ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το σύμπλεγμα της αυχενικής σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει 7 μικρούς σπονδύλους και μεσοσπονδυλίους δίσκους για την στήριξη και κίνηση της κεφαλής προς όλες τις κατευθύνσεις. Αρθρώσεις, σύνδεσμοι και μύες είναι τα δομικά στοιχεία για την σταθερότητα του συστήματος που υποστηρίζει το βάρος της κεφαλής που είναι περίπου 7 kgr.

Από το κανάλι που σχηματίζουν τα δομικά στοιχεία περνά ο νωτιαίος μυελός ως συνέχεια του στελέχους του εγκεφάλου. Σε κάθε επίπεδο, εξέρχονται σαν κλαδιά ενός δένδρου, οι νευρικές ρίζες από τα τρήματα του σπονδυλικού σωλήνα, 8 εκατέρωθεν σε κάθε πλευρά που δέχονται και μεταδίδουν ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο, ώμους και άνω άκρα.

Τέλος ένα σύστημα αρτηριών και φλεβών επιτρέπει την κυκλοφορία του αίματος μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου.

ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ;

Η προβολή, η κήλη δίσκου ή οι οστεοφυτικές αλλοιώσεις προκαλούν στένωση του νωτιαίου σωλήνα, όπου πορεύεται ο νωτιαίος μυελός και εξέρχονται οι ρίζες των νεύρων. Ως συνέπεια αυτής της πίεσης επί των ριζών είναι δυνατόν να προκληθούν οι λεγόμενες “ριζιτικές” βλάβες που εκδηλώνονται συνήθως με έντονο άλγος από τον αυχένα στον ώμο και στα άνω άκρα. Ο πόνος συνοδεύεται από αισθητικες διαταραχές όπως μούδιασμα στο χέρι και τα δάκτυλα ή αίσθηση καψίματος, ενίοτε μυϊκή αδυναμία ανάλογα πάντα με το ύψος και μέγεθος της βλάβης. Έπώδυνος περιορισμός της κινητικότητας στον αυχένα απαντάται σχεδόν πάντα.

Σπανιότερη είναι η εμφάνιση “μυελοπάθειας” που οφείλεται σε εξεζητημένη στένωση του νωτιαίου σωλήνος με αποτέλεσμα πιεστική και αγγειακή βλάβη του νωτιαίου μυελού. Είναι μια συνήθως αργά και πολλές φορές “ύπουλα” εξελισσόμενη κατάσταση με αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, δυσχέρεια βάδισης, εμφάνιση σπαστικότητας και μυϊκή αδυναμία.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Ο ιατρός αφού πάρει το ιστορικό του ασθενούς, εξετάζει αυτόν για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν.

- Περιορισμός της κινητικότητας στον αυχένα.

- Μείωση της μυϊκής ισχύος.

- Αισθητικές διαταραχές.

- Μείωση ή εξάλειψη των μυϊκών αντανακλαστικών.

- Παθολογικά αντανακλαστικά.

Αφού προσδιορίσει την πιθανή αιτία, ακολουθεί ο εργαστηριακός έλεγχος με τις ακόλουθες εξετάσεις.

α. Απλή ακτινογραφία αυχένα.

Διαπιστώνεται αλλαγή της φυσιολογικής θέσης της αυχενικής μοίρας, ύπαρξηοστεοφυτικών αλλοιώσεων ή στένωση μεσοσπονδυλίων διαστημάτων.

β. Αξονική τομογραφία (CT)

Αφορά κυρίως τα οστικά δομικά στοιχεία και ταυτόχρονα αποκαλύπτει οστεοφυτικές στενώσεις του νωτιαίου σωλήνος ή των τμημάτων απ' όπου εξέρχονται οι ρίζες των νεύρων.

γ. Μαγνητική τομογραφία (MRI)

Αποτελεί την κατ' εξοχήν εξέταση της αυχενικής μοίρας με υψηλή ευκρίνεια απεικόνισης νωτιαίου μυελού, ριζών, μεσοσπονδυλίων δίσκων και λοιπών στοιχείων.

δ. Ηλεκτρομυογράφημα-Ηλεκτρονευρογράφημα (ΗΜΓ-ΗΝΓ)

Συμπληρωματική εξέταση που συμβάλει ιδιαιτέρως σε προβλήματα διαφορικής διάγνωσης όπως νευροπάθειες, μυοπάθειες, απομυελινωτική νόσο, μεταξύ άλλων.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ;

Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων και μετά από την εξέταση του ασθενούς συνταγογραφούνται παυσίπονα, αντιφλογιστικά και μυοχαλαρωτικά ώστε να προσφέρουν άμεση ανακούφιση.

Έάν δεν υπάρχει σοβαρού βαθμού πίεση επι των ριζών ή του νωτιαίου μυελού ακολουθεί συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής με φυσικοθεραπεία, καθώς και μικρής διάρκειας ακινητοποίηση του αυχένα με χρήση μαλακού κολλάρου. Εδώ να σημειωθεί ότι η χρήση κολλάρου για περισσότερες από δύο εβδομάδες, μπορεί να προκαλεί προβλήματα και όχι όφελος λόγω της επαπειλούμενης μυϊκής αδυναμίας εξ αχρηστίας.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

Eάν δια της κλινικής και εργαστηριακής εξέτασης αποδειχθεί ότι υπάρχει.

α. Κήλη δίσκου με πίεση επί του νωτιαίου μυελού ή νωτιαίας ρίζας.

β. Οστεοφυτική στένωση νωτιαίου σωλήνος ή τρημάτων εξόδου νωτιαίων ριζών,ενδεχομένως με συνύπαρξη δισκοκήλης.

Προϋπόθεση ότι δεν επετεύχθη δια της συντηρητικής αγωγής σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων.

ΑΜΕΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΜΥΕΛΟΠΑΘΕΙΑΣ Ή ΒΑΡΕΙΑΣ ΜΥΪΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ.

1. ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΕΓΧΥΣΗ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΓΕΛΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΥΤΤΑΡΙΝΗΣ.

Ενδείκνυται για μικρές έως μεσαίους μεγέθους προβολές δίσκου εφ' όσον δεν επετεύχθη βελτίωση με συντηρητική αγωγή.

Διενεργείται με τοπική αναισθησία και υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Διάρκεια παραμονής στην Κλινική: 2 ώρες.

2. ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΘΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΣΤΕΟΦΥΤΩΝ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ.

Εφαρμόζεται στην πλειονότητα των περιστατικών δισκοκήλης ή οστεοφυτικής στένωσης. Διενεργείται σε γενική νάρκωση και ο ασθενής εξέρχεται σε 1-2 ημέρες από την κλινική. Θεωρείται από τις ασφαλέστερες χειρουργικές μεθόδους. Εξαιρετικά αποτελέσματα και ταχύτατη επανένταξη του χειρουργηθέντος στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του. Η επέμβαση απαιτεί νευροχειρουργικό μικροσκόπιο και συνίσταται νευροπαρακολούθηση.

3. ΠΡΟΣΘΙΑ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ. ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ. ΠΡΟΣΘΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ

Ενδείκνυται σε περίπτωση προσβολής άνω των δύο επιπέδων με αλλοίωση της φυσιολογικής θέσης της σπονδυλικής στήλης στην αυχενική μοίρα.Επίσης με εξαιρετικά αποτελέσματα. Διενεργείται σε γενική νάρκωση. Διάρκεια παραμονής 2-3 ημέρες. Κοινωνική επανένταξη σε 6 εβδομάδες περίπου.

4. ΟΠΙΣΘΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ

- ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΡΙΖΑΣ ΑΠΟ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

- ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ (ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΞΟΥ Η' ΤΟΞΩΝ ΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΝ) ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΟΣ.

Ενδείκνυται σε ελάχιστα περιστατικά. Διενεργείται σε γενική νάρκωση.

Γενικά με τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης, την χρήση νευροχειρουργικού μικροσκοπίου και νευροπαρακολούθησης η επεμβατική αντιμετώπιση προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και γρήγορη επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

18.12.2014