Οφειλόμενη ενημέρωση για τις διαγραφόμενες προοπτικές να πάρετε επικουρική σύνταξη από το Ταμείο (ΤΑΠΙΛΤΑΤ)
02.12.2014

ΤΑΠΙΛΤΑΤ


02-12-2014


ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΤΑΠΙΛΤΑΤ).

Προς: Όλους τους Ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Συνάδελφοι,

- Με αλλεπάλληλα έντυπα αλλά και ανακοινώσεις μας στο site του Ταμείου, σας έχουμε ενημερώσει για τις κάκιστες προοπτικές που δημιουργούνται στο Ταμείο, μετά τις απαράδεκτες ενέργειες μιας μικρής ομάδας συνταξιούχων.

- Ήδη μετά τις δυσμενέστατες νέες εξελίξεις, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι, δεοντολογικά και ηθικά, να σας πούμε, ευθαρσώς και με κάθε ειλικρίνεια, ότι αν όλοι μαζί τώρα, στην επικείμενη γενική συνέλευση, δεν παρέμβουμε και αντιδράσουμε, οργανωμένα και με τη μέγιστη μαζικότητα, αλλάζοντας αποφασιστικά την τωρινή πορεία του ταμείου, το εφιαλτικό σενάριο να μην πάρουμε ποτέ επικουρική σύνταξη μπορεί να γίνει πραγματικό γεγονός.

Ι) ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

Α) ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.

- Το ταμείο δομήθηκε για να λειτουργεί με το διανεμητικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η νεότερη γενιά ασφαλισμένων καλύπτει με τις εισφορές της τις συντάξεις της παλαιότερης γενιάς κ.ο.κ.

- Λόγω απρόοπτων μεταβολών στις εργοδοτικές επιχειρήσεις που κάλυπτε το ταμείο (αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις τραπεζών, αποχωρήσεις ξένων τραπεζών από την χώρα μας κλπ., κατά τα έτη 1996-2001 και λόγω νομοθετικής απαγόρευσης εισόδουνέων ασφαλισμένων από 01-01-2005 (βάσει του Ν. 3371/2005 κλπ) το εν λόγω σύστημα ουσιαστικά δεν λειτουργεί από το έτος 2001 περίπου και τυπικά από το 2005.

- Με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού (που έγινε τα έτη 1990-1991) η παλαιότερη γενιά ασφαλισμένων ευνόησε σκανδαλωδώς τον εαυτό της (π.χ. συνταξιοδότηση με ελάχιστο χρόνο πραγματικής ασφάλισης στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ αλλά και λήψη σύνταξης βάσει του χρόνου ασφάλισης στον φορέα κύριας σύνταξης κ.α.) υποθήκευσε προκαταβολικά το οποιοδήποτε ασφαλιστικό μέλλον της νεότερης γενιάς ασφαλισμένων, η οποία τότε δεν ρωτήθηκε καν αν συμφωνεί, αφού στη συντριπτική της πλειοψηφία δεν είχε καν ασφαλιστεί στο ταμείο.

- Το ταμείο είναι καθαρά ιδιωτικός φορέας ασφάλισης και οι συντάξεις που δίνει δεν είναι εγγυημένες ούτε από τους εργοδότες και φυσικά ούτε από το κράτος. Πράγμα το οποίο έχουμε αμφισβητήσει κατ’ εξακολούθηση με πολλούς τρόπους.

- Οι χαριστικές συντάξεις και κάθε μορφής χαριστικές ρυθμίσεις του καταστατικού, πολύ νωρίς, μόλις το 1995 (4 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νέου τότε καταστατικού), εξανάγκασαν το τότε Δ.Σ., να λάβει μέτρα διορθωτικά για την οικονομική πορεία του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, σ’ εφαρμογή των πορισμάτων εκπονηθείσης αναλογιστικής μελέτης, όπως ορίζει η διάταξη του άρθρου 9 παρ.5 του καταστατικού μας που έχει ως εξής: «ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Δ.Σ. ……Το Δ.Σ. υποχρεούται να πραγματοποιεί τουλάχιστο κάθε δεκαετία αναλογιστική μελέτη, για να πληροφορείται την οικονομική πορεία του ταμείου και να λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα. Σε περίπτωση σοβαρών μεταβολών στις προϋποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε η οικονομική υπόσταση του ταμείου υποχρεούται σε παρόμοια αναλογιστική μελέτη και πριν την δεκαετία».

- Ορισμένοι συνταξιούχοι, άσκησαν τότε (2000-2001), αγωγές κατά των αποφάσεων του Δ.Σ. του ταμείου που πήρε τα μέτρα αυτά (το γνωστό πάγωμα του plafond και των συντάξεων γενικά), διεκδικώντας την εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού (τις οποίες είχαν ράψει στα μέτρα τους). Επί των δέκα (10) συνολικά αγωγών αυτών εκδόθηκαν από τα δικαστήρια ισάριθμες απορριπτικές αποφάσεις (π.χ. 2732/2001, 308/2002, 1118, 1119 και 1120/2002 ΜΠΑ (Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών) και 7738/2002, 857/2003 και 3937/2003 Εφετείο Αθηνών). Από τις πιο πάνω αποφάσεις οι πέντε (5)που μπήκαν και στην ουσία της υπόθεσης (ήτοι οι 2732/2001, 308/2002 και 1118,1119 και 1120/2002 αποφάσεις του ΜΠΑ) έχουν καταστεί αμετάκλητες και παράγουν δεδικασμένο.

- Έτσι το καθεστώς των παγωμένων συντάξεων διήρκησε μια ολόκληρη 12ετία, παγιώθηκε και κανένας ασφαλισμένος δεν διανοήθηκε να το αμφισβητήσει με ένδικα μέσα.

- Εδώ σημειώνουμε ότι οι κ.κ. Ιωάννης Βέργος και Αντώνιος Ντίνος (ηγετικές φυσιογνωμίες του Συλλόγου Βοηθηματούχων ΤΑΠΙΛΤΑΤ), τα έτη 2000-2001 είχαν οι ίδιοι ασκήσει αγωγές κατά του ΤΑΠΙΛΤΑΤ που απορρίφθηκαν με τις υπ’ αριθ. πιο πάνω 308/2002 και 1118/2002 αποφάσεις ΜΠΑ, αντίστοιχα.

- Μεσολάβησε η (για λόγους καθαρά σκοπιμότητας, εν όψει των διεργασιών ένταξης στο ΕΤΑΤ) απελευθέρωση των βοηθημάτων, από 01-07-2006 και όσο διαρκούσαν οι διαδικασίες πιθανής μας ένταξης στο ΕΤΑΤ (ή μετέπειτα στο Ε.Τ.Ε.Α.) εξακολουθούσαν να εφαρμόζονται οι καταστατικές ρυθμίσεις, παρόλο ότι το ύψος των καταβαλλομένων συντάξεων ήτο κατά πολύ εκτός των επιτρεπομένων από τις αναλογιστικές μελέτες ορίων.

- Αμέσως μετά το διαφαινόμενο οριστικό ναυάγιο της ένταξής μας στα παραπάνω ταμεία και εν όψει της διαγραφόμενης πλέον συνέχισης της αυτόνομης πορείας του ταμείου, το Δ.Σ., τον Ιανουάριο του έτους 2012 εκπόνησε νέα αναλογιστική μελέτη.

Β) Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΤΗΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012.

Λόγω λοιπόν της κυρίαρχης αλλαγής κατεύθυνσης πορείας (αυτόνομη πλέον συνέχιση πορείας, χωρίς προοπτική συγχώνευσης ή ένταξης σ’ άλλο φορέα), το Δ.Σ., αφού πρώτα εξάντλησε κάθε υπαρκτό περιθώριο βελτίωσης της οικονομικής μας πορείας μέσω άλλων διαδικασιών (π.χ. μέσω πιθανής μεγαλύτερης συμμετοχής των τραπεζών κλπ.), προκειμένου να μετριαστούν, κατά το δυνατό, οι δυσμενείς επιπτώσεις επί των καταβαλλομένων βοηθημάτων, τελικά, προέβη σε πλήρη εφαρμογή των πορισμάτων της αναλογιστικής μελέτης, μέσω της μείωσης κατά 60% περίπου όλων των βοηθημάτων, σε τρεις (3) δόσεις, για τις λεπτομέρειες των οποίων είσθε ενήμεροι από σχετικές ανακοινώσεις μας.

Με τα μέτρα αυτά που ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε (όπως πολύ καθαρά και ρητά επιτάσσει το καταστατικό μας), βελτιώνεται η μακροχρόνια αναλογιστική ισορροπία του ταμείου και επιτυγχάνεται ο στόχος θετικών χρηματοροών μέχρι το έτος 2030 περίπου. Σημειώνουμε εδώ ότι η γενική κατάσταση όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις που χορηγούν τα κρατικά ταμεία (Ε.Τ.Ε.Α.) διαγράφεται πολύ ζοφερή και πιθανότατα να φθάσει μέχρι την ολική εξαφάνιση της επικουρικής σύνταξης εντός 3ετίας περίπου,ενδεχομένως και συντομότερα και πάντα είχαμε κατά νου να εκμεταλλευτούμε τις ευνοϊκές συγκυρίες προκειμένου ίσως να διευρύνουμε την ασφαλιστική μας βάση.(π.χ. είσοδος νέων ομάδων ασφαλισμένων ακόμη και εκτός τραπεζικού χώρου με μειωμένη πιθανή εργοδοτική εισφορά, για να είναι ελκυστική η διεύρυνση κ.ά.).

Γ) ΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΛΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΥΣΑΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ.

Αμέσως μετά την ως άνω εφαρμογή της αναλογιστικής μελέτης, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από τη μεριά κυρίως των εκπροσώπων της παλαιότερης γενιάς των συνταξιούχων μας, με πρωτοστάτη το Σύλλογο Βοηθηματούχων ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και τα στελέχη του κ.κ. Ι. Βέργο και Α. Ντίνο (που είναι και μέλη του Δ.Σ. του ταμείου μας). Οι αντιδράσεις αυτές εκδηλώθηκαν με άσκηση σωρείας ένδικων μέσων (αγωγών, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ακόμη και μηνύσεων κ.α.) κατά του Ταμείου μας. Μέχρι και σήμερα κανένα από τα πιο πάνω ένδικα μέσα δεν έχει τελεσιδικήσει. Σημειώνουμε εδώ τα εξής: α) ενορχηστρωτής όλων των δικαστικών ενεργειών είναι ο Σύλλογος Βοηθηματούχων ΤΑΠΙΛΤΑΤ και β) σ’ όλα τα ένδικα μέσα ως λόγοι της δήθεν ακυρότητας των αποφάσεων του Δ.Σ. προβάλλονται κυρίως η λήψη απόφασης από το Δ.Σ. και όχι μέσω καταστατικής τροποποίησης, η δυσαναλογία εισφορών – παροχών.

Ι) ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.

1. ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. 22-05-2012

α) Ασκήθηκαν κατά του ταμείου ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή από το Σύλλογο Βοηθηματούχων ΤΑΠΙΛΤΑΤ και τους συνταξιούχους Ν.Κάβουρα, Ε.Γιαννούλη, Γ.Μιχόπουλο, Ι.Μ.Σύρρη, Π.Σωτηρόπουλο και Ε.Παππά. Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής, αλλά η υπ’αριθμ. 2018/2013 απόφαση ΜΠΑ δικαιώνει πρωτόδικα τους ενάγοντες. Το ταμείο άσκησε έφεση που συζητείται στις 19-02-2015.

β) Κατά της ίδιας απόφασης του Δ.Σ. ασκήθηκε αγωγή από 19 συναδέλφους ΑΜΕΑ (Π.Ακτύπη, Ι.Βασιλείου, Χ.Βροντινάκης, Α.Γιαννακάκη – Γεωργίου, Γ.Κονδύλης, Σ.Κορμπάκης, Γ.Λάζαρης, Ε.Λάσκαρης, Π.Λιούγκος, Κ.Μουτσάτσος, Θ.Νταβρή, Δ.Πάνος, Κ.Παπαδάκης, Α.Πετρά, Σ.Σκορδίλης, Μ.Σπανάκη, Μ.Σταματουλά, Ι.Τζίφας, Β.Χαραλάμπους) και εκδόθηκε η υπ’αριθμ. 3297/2013 απόφαση ΜΠΑ που τους δικαιώνει πρωτόδικα. Το ταμείο άσκησε έφεση που συζητείται στις 04-12-2014.

2. ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. 28-11-2013.

α) Ασκήθηκαν κατά του ταμείου ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή από το Σύλλογο Βοηθηματούχων ΤΑΠΙΛΤΑΤ και τους Π.Τάτση, Σ.Φρυδούς, Μ.Μητσιλέγκα, Ν.Σκαρμούτσο, Α.Σιάννη και Ε.Λυμπέρη. Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής. Η αγωγή συζητείται στις 22-01-2015.

Το δικαστήριο δικαίωσε τους πιο πάνω «αδικημένους συνταξιούχους» με την υπ’αριθμ. 6445/2014 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων. Η αίτησή μας για ανάκλησή της συζητήθηκε στις 07-08-2014 και απορρίφθηκε.

Το ταμείο θα επανέλθει για ανάκληση της εν λόγω απόφασης όταν θα συζητείται η αγωγή στις 22-01-2015.

β) Κατά της ίδιας απόφασης ασκήθηκε η αγωγή από 14 συναδέλφους ΑΜΕΑ (Π.Ακτύπη, Χ.Βροντινάκης, Α.Γιαννακάκη – Γεωργίου, Γ.Κονδύλης, Σ.Κορμπάκης, Γ.Λάζαρης, Ε.Λάσκαρης, Κ.Μουτσάτσος, Θ.Νταβρή, Δ.Πάνος, Κ.Παπαδάκης, Μ.Σπανάκη, Μ.Σταματουλά, Ι.Τζίφας), η οποία συζητήθηκε στις 23-10-2014 και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Δ) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ/ΠΑΡΟΧΩΝ.

1.  Στο σημείο αυτό χρειάζεται να παραθέσουμε και ορισμένα άλλα γενικά συγκεντρωτικά στοιχεία για την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών αυτής της «αδικημένης» τόσο γενιάς συνταξιούχων.

 

Καταβληθείσες εισφορές από συνταξιούχους ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

(1)

Συνταξ/χοι (σύνολο βοηθ/χων 5.774)

(2)

Ποσοστό βοηθ/χων επί του συνόλου βοηθ/χων

(3)

Εισφορές 3% και 4% + σύνολο εξαγοράς που καταβλήθηκαν

(4)

Ποσοστό εισφορών επί των συντάξεων που καταβλήθηκαν

(5)

Εισπραχθέντα βοηθήματα  έως 30-08-14

 έως €5,000.00

692

12,0%

1.977.021,96 

2,7%

73.532.465,41 

 έως €10,000.00

555

9,6%

4.250.424,47 

9,6%

44.109.717,07 

 έως €15,000.00

822

14,2%

10.323.961,06 

16,4%

62.968.113,85 

 έως €20,000.00

764

13,2%

13.379.843,06 

25,1%

53.369.668,32 

 άνω των €20,000.00

2.941

50,9%

105.425.159,24 

85,1%

123.882.667,59 

 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ

5.774

99,9%

132.356.409,78 

37,8%

357.862.632,24 

 

2. Χωρίς κανένα σχολιασμό, παραθέτουμε στοιχεία για το οικονομικοασφαλιστικό status των ανωτέρω εναγόντων για να βγάλετε μόνοι σας το συμπέρασμα αν οι συνταξιούχοι αυτοί είχαν οποιοδήποτε ηθικό δικαίωμα να ζητάνε συνέχιση των ηγεμονικών παροχών τους που έχουν τόση σχέση με την ανταποδοτικότητα όσο ημέρα με την νύχτα.

Τα στοιχεία αφορούν συνολικά τους συνταξιούχους που αναφέρονται παραπάνω (τα 11 μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου βοηθηματούχων και τους λοιπούς ως άνω συνταξιούχους ενάγοντες).

- Συνολικές εισφορές/εξαγορές που κατέβαλαν (ως ενεργοί ασφ/σμένοι): 732.776,62€

- Συνολικές συντάξεις που έχουν πάρει έως 30-06-2014: 3.697.116,33€

- Συνολικές συντάξεις που διεκδικούν μέχρι το προσδόκιμο όριο ζωής: 6.079.525,06€

(βάσει γενικά των ενδίκων μέσων που άσκησαν).

Σας καλούμε να εμβαθύνετε στα στοιχεία αυτά για να αντιληφθείτε το δίκαιο των αιτημάτων των αδικηθέντων συνταξιούχων...!!!

- Έχουν ήδη πάρει τις εισφορές – εξαγορές, κατά μέσο όρο = 5,05 φορές.

- Έχουν και το θράσος να αξιώνουν να τις πάρουν άλλες 8,3 φορές.


Δηλαδή:

αυτοί (οι αδικημένοι) να τις πάρουν 13,5 φορές, περίπου και οι σημερινοί ενεργοί να πληρώνουν μόνο τις τόσο ηγεμονικές – εξωφρενικές παροχές τους και να μην νομιμοποιούνται να τις πάρουν έστω 1 φορά !!! Τόσο υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης προς τη νέα γενιά ασφαλισμένων; Επιτέλους η ανεκτικότητα έχει και κάποια όρια…


Ε) Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.

- Τυχόν εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων και τυχόν ευδοκίμηση και όλων των υπολοίπων ένδικων μέσων που ενορχήστρωσε ο Σύλλογος Βοηθηματούχων ΤΑΠΙΛΤΑΤ, με απλά λόγια σημαίνουν τα εξής:

- Κανένας σημερινός ενεργός ασφαλισμένος δεν θα πάρει σύνταξη.

- Επίσης οι πρόσφατα αποχωρήσαντες από τις τράπεζες και μη συνταξιοδοτηθέντες θα έχουν την ίδια σχεδόν τύχη.

- Κανένας επίσης ασφαλισμένος αποχωρήσας κατά το παρελθόν και μη αναλαβών τις ονομαστικές του εισφορές δεν θα έχει οποιαδήποτε ελπίδα για ικανοποίηση των όποιων ασφαλιστικών του δικαιωμάτων στο μέλλον, όταν θα έλθει η ώρα της λήψης σύνταξης από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

- Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες  κανένας επίσης πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς δεν θα μπορεί να υπολογίζει ότι θα παίρνει τη σύνταξή του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαβλέποντας τις βέβαιες καταστροφικές συνέπειες για τους ενεργούς ασφαλισμένους – μέλη τους και έχοντας κάθε δίκιο με το μέρος τους, όλοι οι Σύλλογοι των ενεργών ασφαλισμένων όλων των Τραπεζών, προκειμένου να προστατέψουν τα αφανιζόμενα, εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς των συγκεκριμένων συνταξιούχων, ασφαλιστικά συμφέροντα των μελών τους, συντόνισαν τις δράσεις τους και με αλλεπάλληλα γραπτά διαβήματά τους προς το Δ.Σ. του ταμείου, ζήτησαν, σε πρώτη φάση τα εξής: Την νομική και αναλογιστική διερεύνηση των συνεπειών που θα υπάρξουν στο ταμείο σε περίπτωση ικανοποίησης των εξωφρενικά παράλογων, άδικων και ηθικά απαράδεκτων απαιτήσεων των παραπάνω συνταξιούχων και προειδοποίησαν για το σοβαρό ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων είτε για την διάλυση του ταμείου (άρθ. 17 καταστατικού και άρθ. 103-106 Α.Κ.) είτε για τις διαδικασίες της ομαδικής αποχώρησης από το ταμείο (άρθ. 2 παρ. 3 του καταστατικού), διεκδικώντας ταυτόχρονα το σύνολο των εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη). Οι ίδιοι Σύλλογοι σε δεύτερη φάση ζήτησαν από το Δ.Σ. του ταμείου, να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο, αίτηση διάλυσης του ταμείου, λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης του καταστατικού του σκοπού. Σημειώνουμε εδώ ότι καταστατικός σκοπός του ταμείου είναι η διασφάλιση καταβολής σύνταξης ακόμα και στον υπάλληλο που ασφαλίστηκε τελευταίος σ’ αυτό και όχι φυσικά η διασφάλιση μόνο ηγεμονικών συνταξιοδοτικών παροχών στους παλιούς (και προκλητικά ευνοημένους με σειρά χαριστικών ρυθμίσεων) συνταξιούχους.

- Ήδη πολλοί σύλλογοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, επιδιώκοντας τη διασφάλιση των εύλογων και δίκαιων ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών τους, που όπως προκύπτει, από τις αναλογιστικές μελέτες και από πραγματικά οικονομικά στοιχεία που αναλύουμε, δεν θα αξιωθούν να πάρουν σύνταξη.

ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ ΣΤΟΧΕΙΑ.

- Όσο πιο παλιά ασφαλισμένος είσαι, τόσο πιο λίγα πλήρωσες, όσο πιο λίγο χρόνο ασφαλίστηκες, αντιστρόφως ανάλογα ωφελημένος είσαι…Αυτό κάποτε, πρέπει να λήξει…

- Αν είσαι ενεργός ασφαλισμένος, είσαι καταδικασμένος να πληρώσεις απείρως περισσότερα από τους παλιούς ασφαλισμένους και για διπλάσιους χρόνους ασφάλισης, αλλά ποτέ δεν θα γευτείς τη χαρά έστω και ενός μηνιάτικου βοηθήματος.

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του ταμείου, για την συγκροτημένη αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πιο πάνω εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις αποφάσισε τα εξής:

- Προχώρησε στην εκπόνηση νέας επικαιροποιημένης αναλογιστικής μελέτης με στοιχεία 30-06-2014.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

(α) ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

 

 

Αναλογιστικό Ισοζύγιο

(τα ποσά σε εκατομμύρια €)

Επίπεδα Συντάξεων

          Α                          Β                       Γ

Συντάξεις στα επίπεδα μετά την 1/12/2013

          1*

Συντάξεις στα επίπεδα μετά την 1.7.2012 και πριν την 1/12/2013

2*

Συντάξεις στα επίπεδα πριν την 1.7.2012

3*

MAXIMUM PLAFOND – MINIMUM PLAFOND 

390€-150€

600€-200€

907.7-272

 ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

 

 

 

 Περιουσία και λοιπά στοιχεία ενεργητικού

241 

241 

241 

 Π.Α. εισφορών υφιστάμενων ασφαλισμένων

52 

58 

64 

 Σύνολο

293 

299 

305 

 

 

 

 

 ΠΑΘΗΤΙΚΟ

 

 

 

 Π.Α. παροχών υφιστάμενων ασφαλισμένων

270 

408 

566 

 Π.Α. παροχών υφιστάμενων συνταξιούχων

251 

375 

507 

 Π.Α. παροχών μελών που έχουν κεκτημένα δικαιώματα και δεν έχει ξεκινήσει η καταβολή του  βοηθήματος

87 

135 

191 

 Π.Α. διαχειριστικών εξόδων

13 

13 

13 

 Σύνολο

621 

931 

1.277 

 

 

 

 

 Αναλογιστικό Έλλειμμα

328 

632 

972 

Π.Α = Παρούσα Αξία

Τα ανωτέρω ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ

Σημείωση: Οι αδικημένοι συνταξιούχοι απαιτούν συντάξεις του Γ επιπέδου…… Έλεος……

(β) ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ / ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤΑΤ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1/7/2012 (ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ).

‘Ετος

Εισφορές

Συντάξεις

Διοικητικά Έξοδα

Ετήσιο Έλλειμμα

Β’ εξάμηνο

2014

 

7,6

 

24,7

 

0,2

 

-17,3

2015

8,4

50,9

0,4

-42,9

2016

7,7

52,6

0,4

-45,3

2017

7,2

54,5

0,4

-47,7

2018

6,6

56,2

0,4

-50,0

2019

5,7

57,7

0,4

-52,4

2020

5,1

59,5

0,4

-54,8

2021

4,3

61,0

0,4

-57,1

2022

4,2

62,1

0,4

-58,3

2023

4,1

63,0

0,4

-59,4

2024

2,6

64,0

0,4

-61,9

2025

2,5

64,6

0,4

-62,6

2026

2,0

64,8

0,4

-63,3

2027

2,3

64,7

0,4

-62,8

2028

1,6

64,4

0,4

-63,2

2029

1,1

63,8

0,4

-63,0

2030

1,7

63,0

0,4

-61,7

2031

0,3

61,9

0,4

-62,0

2032

0,1

60,6

0,4

-60,9

2033

0,1

59,2

0,4

-59,6

2034

0,0

57,7

0,4

-58,1

2035

0,0

56,2

0,4

-56,6

Τα παραπάνω ποσά είναι σε Εκατομμύρια €.

(γ) ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

- Εφόσον ευδοκιμήσουν οι ένδικες διεκδικήσεις των συγκεκριμένων συνταξιούχων και με την προϋπόθεση της επαλήθευσης των λοιπών παραδοχών της μελέτης η περιουσία του ταμείου μηδενίζεται το 2020, δηλαδή σε 5,5 χρόνια περίπου.

- Ήδη όμως, μετά την κατάρτιση της μελέτης επιδεινώθηκαν εξαιρετικά αφενός η σχέση ενεργών/συνταξιούχων (κυρίως εξαιτίας της εφαρμογής των  προγραμμάτων των τραπεζών  εθελούσιας εξόδου των  ALPHABANK, EUROBANK και SABBATICAL Τρ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ) και αφετέρου διαγράφεται ως σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο άμεσης κατάρρευσης του ταμείου, εφόσον υπάρξει μαζική ομαδική αποχώρηση των Συλλόγων από το ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στην πιο ευνοϊκή, οι προοπτικές επιβίωσης του ταμείου μας, εφόσον συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, είναι μηδαμινές.

Συνάδελφοι,

Δρώντας μέσα στις πιο πάνω συνθήκες, το Δ.Σ. του ταμείου:

- Θεωρεί ως εχθρικές, άδικες και χωρίς ηθική βάση αλλά και χωρίς την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, όλες τις πιο πάνω ενέργειες και συμπεριφορές των ευνοηθέντων συνταξιούχων, έναντι των ενεργών ασφαλισμένων.

- Από την άλλη μεριά θεωρούμε φυσιολογικές και ηθικές από κάθε άποψη, τις δράσεις των συλλόγων που επιδιώκουν το αυτονόητο, δηλ. τη διασφάλιση των συνολικών εισφορών των μελών τους, τη στιγμή που όπως παραπάνω αναλύεται, το ταμείο οδεύει μαθηματικά προς διάλυση.

- Τα ταμείο θα αποστείλει ενημερωτικά ατομικά σημειώματα, προς όλους τους ασφαλισμένους ενεργούς και συνταξιούχους, για τις διαχρονικές συνολικές καταβληθείσες εισφορές - εξαγορές και τις καταβληθείσες συντάξεις, ανάλογα. (προς γνώση των ιδίων των ασφαλισμένων και μόνο).

- Συγκαλεί εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, μεταξύ 23/1 και 23/2/2015, στην κρίση της οποίας θα τεθεί και το ζήτημα της τροποποίησης του καταστατικού.

Για το ζήτημα αυτό ζητάμε γραπτές προτάσεις απ’όλους τους φορείς και όλους τους ασφαλισμένους, σχετικά με τις προοπτικές  του ταμείου.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, μεταξύ άλλων τροποποιήσεων, που τελικά θα εισηγηθούμε, θα περιλαμβάνονται και οι πιο κάτω, που είναι εξυγιαντικής και εκσυγχρονιστικής κατεύθυνσης και οφείλουμε να τις προτείνουμε επειδή τις υποδεικνύει και ο Αναλογιστής:

- Να καταργήσουμε όλες ανεξαίρετα τις καταστατικές ρυθμίσεις που μας οδήγησαν στο σημερινό τέλμα (όλες τις χαριστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις π.χ. δωρεάν αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, κατάργηση 20ετίας ως MINIMUM χρόνου ασφάλισης, με χαριστικούς όρους εξαγοράς, οριστική απαγκίστρωση ταμείου από χρόνους δωρεάν εξαγοράς ή αναγνώριση δωρεάν χρόνων  ασφάλισης φορέων κύριας σύνταξης κ.ά.)

- Να θεσπίσουμε την εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης (με τον νέο νόμο 4225/2014), τον υπολογισμό όλων των συντάξεων αυστηρά βάσει των πραγματικά καταβληθεισών εισφορών – εξαγορών και του πραγματικού χρόνου ασφάλισης στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ κ.α.

- Να θεσπίσουμε ένα λογικότερο και πιο κοντά στην αρχή της ανταποδοτικότητας πίνακα υπολογισμού συντάξεων κ.ά.

- Να θεσπίσουμε και εφαρμόσουμε την συνταγματική αρχή της ισοτιμίας των ασφαλισμένων (όλοι σας ξέρετε ότι οι προ της 12-03-1991 ασφαλισμένοι, πλεονεκτούν προκλητικά άδικα, έναντι των ασφαλισθέντων μετά την 13-03-1991)

- Πάνω όμως και πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να αξιώσουμε  σ’ όλους εσάς τους ενεργούς ασφαλισμένους και πρόσφατα αποχωρήσαντες ή/και πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες το απόλυτα ευνόητο, δίκαιο, φυσιολογικό και λογικό δικαίωμα της διασφάλισης, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, του ονομαστικού (χωρίς αποδόσεις) κεφαλαίου που προέρχεται από τις διαχρονικές ατομικές και εργοδοτικές εισφορές, τη στιγμή που αποδεδειγμένα η παλιότερη γενιά συνταξιούχων τις έχει απολαύσει πολλαπλάσιες.

Συνάδελφοι,

Οι παραπάνω στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ένα τρόπο:

Με την μαζική και δυναμική παρουσία σας στη γενική συνέλευση του ταμείου που θα συγκληθεί (όπως παραπάνω αναφέρουμε) και την έγκριση των καταστατικών τροποποιήσεων που θα εισηγηθεί το Δ.Σ. του ταμείου.

Τονίζουμε ότι πιθανή απουσία σας από τις διαδικασίες της γενικής συνέλευσης αυτής θα έχει ολέθριες συνέπειες για το ταμείο και φυσικά για τη δική σας, προσωπική – ατομική επικουρική σύνταξη.

Θα σας τηρούμε διαρκώς ενήμερους για τις εξελίξεις.


Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

- ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ, ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ, ΔΩΣΤΕ ΕΝΕΡΓΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ «ΚΑΙΝΕ»

- ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, ΑΝΥΠΕΡΘΕΤΩΣ, Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.