Καλοκαιρινή διατροφή των παιδιών
17.07.2017

Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών είναι αναγκαίο να προσαρμόζουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας διαφυλάττοντας την υγεία τους.

 

Η αύξηση της θερμοκρασίας η οποία παρατηρείται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση των παιδιών κυρίως λόγω της αυξημένης εφίδρωσης ή και εξ αιτίας της μειωμένης πρόσληψης υγρών και κυρίως νερού.

 

Για να διαφυλαχθεί η καλή υγεία των παιδιών μας, αποφεύγοντας έτσι επικίνδυνες και πολλές φορές δυσάρεστες συνέπειες, πρέπει να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τα ακόλουθα:

 

Συνιστούμε καθημερινώς τα τρία βασικά γεύματα (πρωινό* - μεσημεριανό - βραδινό)

*Συνίσταται ένα καλό πρωινό στο οποίο καταναλώνουμε κυρίως γάλα με δημητριακά, φρούτα και γιαούρτι

Αποφεύγουμε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, τα βαριά γεύματα και κυρίως τα τηγανητά.

Καταναλώνουμε ελαφρώς αλατισμένα γεύματα μειώνοντας έτσι την αυξημένη απώλεια υγρών.

Περιορίζουμε τις βαριές σάλτσες καθώς και την αλόγιστη χρήση λαδιού.

Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, την κατανάλωση σοκολατοειδών, περιορισμός στα πατατάκια, γαριδάκια και συναφή.

Επιτρέπεται με μέτρο η κατανάλωση παγωτού από τους μικρούς μας φίλους, προτιμάμε το σπιτικό παγωτό λόγω των ποιοτικών υλικών τα οποία χρησιμοποιούμε.

 

Απαραίτητα στη διατροφή μας τα φρούτα και τα λαχανικά διότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, η πέψη τους είναι σχετικά εύκολη ενώ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 

Τα καλοκαιρινά φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, τα σταφύλια, τα βερίκοκα, τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν σαν ένα ενδιάμεσο σνακ ή υπό μορφή χυμού ή φρουτοσαλάτας ή ακόμη μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μεσημεριανό γεύμα κάτω από τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Όλα τα παραπάνω καλοκαιρινά φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, είναι πηγή ινών και κυρίως πλούσια σε βιταμίνες Aκαι Cκαι σε ιχνοστοιχεία.


Τα λαχανικά είναι απαραίτητα συνοδευτικά των καλοκαιρινών γευμάτων, διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα συστατικά του οργανισμού μας.

 

Τα φασολάκια πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες (θειαμίνη, ριδοφλαβίνη) και σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, φώσφορο και κάλιο.

Η ντομάτα πλούσια σε βιταμίνη B12 και βιταμίνες C, K, A, σε κάλιο και μαγγάνιο.

Η μελιτζάνα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο και κάλιο.

Τα κολοκυθάκια πλούσια σε νερό, χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες C, K, A.

 

 

- ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΡΟΦΩΝ

- AΦΘΟΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

- ΣΑΛΑΤΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

- ΜΙΚΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

- ΚΑΛΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

 

Αυξάνουμε τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών μας με αθλήματα όπως κολύμπι, ρακέτες, περπάτημα στην παραλία...

 

 

 

Δρ. Χρήστος Παπαδογεωργόπουλος

Πυρηνικός Ιατρός – Ιατρός Δημόσιας Υγείας

Συνεργάτης Ιατρός Πολυιατρείου

Συλλόγου Προσωπικού Alphabank