2020 Μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους στην Alpha Bank
02.01.2020

Αθήνα, 2/1/2020

2020

Μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους
στην Alpha Bank


Με τον ερχομό του 2020 ξεκινά μια νέα δεκαετία προκλήσεων και αλλαγών.

Αφήνουμε πίσω μας μια χαμένη δεκαετία που μας γονάτισε, μας ταρακούνησε αλλά μας δίδαξε και ανέδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την ανικανότητα κοινωνικών δυνάμεων που διαχειρίστηκαν τις τύχες μας.

Η χώρα μας ξέφυγε από την επίσημη χρεοκοπία και τώρα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να οικοδομήσουμε μια νέα δεκαετία που θα βασίζεται σε στέρεη βάση έτσι ώστε να συμμετέχουμε με επιτυχία σ’ ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται.

Οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας είναι τελείως διαφορετικές από αυτές της προηγούμενης.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας διαμορφώνουν ένα περιβάλλον χωρίς αρχές και κανόνες.

Αυτή η εξέλιξη όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα, μεθοδικά, με σχέδιο και όραμα γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε τα επαγγελματικά μας συμφέροντα.

Ορισμένες από τις εξελίξεις του αύριο είναι ήδη ορατές.

Η δεινή κατάσταση στην παραγωγή ενέργειας, στο ασφαλιστικό, η αδυναμία επενδύσεων, η έλλειψη τεχνολογικών ικανοτήτων και η αδυναμία ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης μπορεί να μας οδηγήσει για μια ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού.

Σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο εμείς απαντάμε με θετική πρόταση, συμμετοχή και κυρίως με αναπροσανατολισμό πολιτικών προτεραιοτήτων.

Η επιτυχία εξαρτάται από εμάς, προϋποθέτει όμως αλλαγές σε αντιλήψεις, σε πρακτικές και θετική συμμετοχή στις αλλαγές που είναι ραγδαίες και μας αφορούν.

 

Το αύριο πρέπει και θα είναι καλύτερο από το σήμερα αν το σχεδιάσουμε όπως πρέπει.

Η στείρα άρνηση και η αδράνεια γι’ αυτό που έρχεται θα προκαλέσει μεγαλύτερο κόστος.

Τίποτα δεν είναι θέμα τύχης.

Όλα είναι θέμα επιλογών!

Αξίζει να θυμηθούμε όλοι ότι περάσαμε με επιτυχία πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ζήσαμε μια απίστευτη δημοσιονομική κρίση που είχε σαν αποτέλεσμα να χτυπηθεί το Τραπεζικό μας σύστημα.

Ζήσαμε τρεις μεγάλες συγχωνεύσεις χωρίς απώλειες πετύχαμε να ενοποιήσουμε το σύνολο του προσωπικού με όρους και κοινούς κανόνες.

Δημιουργήσαμε μοναδικές, πρωτοποριακές δομές όπως: ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, κατοχύρωση κατώτατου μισθού, θεσμικές ρυθμίσεις, πολυϊατρεία, κάρτες, γυμναστήρια, και καταφέραμε μέσα από την πολιτική του διαλόγου να αποφύγουμε άσχημες καταστάσεις όπως αυτές που εκτυλίσσονται σε άλλους χώρους (Τρ. Πειραιώς,
ΟΤΕ κλπ).

Εξακολουθούμε να επιμένουμε στην πολιτική του διαλόγου και της συναίνεσης στηρίζοντας την επιχείρηση που εργαζόμαστε.

Μόνον έτσι διασφαλίζουμε τα συμφέροντα μας.

Απορρίπτουμε τον λαϊκισμό, τον συνδικαλισμό της τραγιάσκας, που ηχεί κάποιες φορές ευχάριστα στα αυτιά των συναδέλφων αλλά δεν έχει καταλάβει τίποτα από αυτά που έρχονται και κάθε μέρα απαξιώνεται όλο και πιο πολύ παρασύροντας τους εργαζόμενους εντέλει στο απόλυτο κενό.

Τελειώνοντας και απευθυνόμενος σε όλους σας θέλω να σας ευχαριστήσω για τη διαχρονική στήριξη σας στο πρόσωπο το δικό μου και των συνεργατών μου.

Εύχομαι σε εσάς και τις οικογένειες σας υγεία, δύναμη και ελπίδα για ένα νέο έτος που είναι η απαρχή μιας νέας δεκαετίας.

Με εκτίμηση

 

ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ