Ανακοίνωση ΟΤΟΕ. Θεσμική νίκη του κλάδου. Εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο η νέα τριετής σύμβαση της ΟΤΟΕ
18.03.2019

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η ΟΤΟΕ για μια ακόμα φορά καταξιώνει στην πράξη το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και υπερασπίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων με μία νέα Κλαδική Σύμβαση, που διασφαλίζει τα βασικά εργασιακά δικαιώματα και την κάλυψη βασικών αναγκών των τραπεζοϋπαλλήλων.

√        Σε μία εποχή απαξίωσης των αντιπροσωπευτικών θεσμών στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και όλων των εργαζόμενων της χώρας,

√        Σε μία εποχή, που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν την ανασφάλεια και το άγχος για το παρόν και το μέλλον της ζωής τους,

√        Σε μία εποχή, που οι υποσχέσεις, ο λαϊκισμός και τα συνθήματα συνεχίζονται, ενώ η απογοήτευση περισσεύει,

η ΟΤΟΕ δικαιώνει τον ιστορικό της ρόλο με μια νέα Κλαδική Σύμβαση, που διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ δίνει ταυτόχρονα μήνυμα ελπίδας και αντίστασης στις προκλήσεις των καιρών με γενικότερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το πλαίσιο της συμφωνίας για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, 2019-2021.  Η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών, στην πέμπτη συνάντηση των δύο μερών, που έγινε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, στην οποία υπήρξε πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση.

Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτήν τη συμφωνία χρειάστηκαν πο λυάριθμες περιοδείες, συγκεντρώσεις ενημέρωσης των συναδέλφων, πέντε συναντήσεις των δύο πλευρών καθώς και η προκήρυξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20/3, για την οποία τα μηνύματα των εργαζόμενων έδωσαν τον τόνο της αποφασιστικότητάς τους, πιέζοντας αποφασιστικά την εργοδοτική πλευρά.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας Τραπεζών-ΟΤΟΕ και την έγκρισή της από το Γενικό Συμβούλιο, η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ.



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι βασικές διεκδικήσεις, που είχε θέσει η ΟΤΟΕ, έγιναν αποδεκτές και ικανοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα έχει τριετή διάρκεια 2019 – 2020 – 2021 περιλαμβάνονται τα εξής:

  •  Προστασία της απασχόλησης.

Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης – που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ – για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής:

 

          Τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.

  •  Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με κάλυψη μέρους των απωλειών.

Μετά από 7 χρόνια καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ απαίτησε και πέτυχε να αρχίσει, επιτέλους, η αποκατάσταση των εισοδηματικών απωλειών στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.  Σπάει με αυτό τον τρόπο η λογική των μειώσεων και της καθήλωσης των αποδοχών μας. Παρά τις επίμονες επιδιώξεις των εργοδοτών να δημιουργήσουν μισθολόγιο δύο ταχυτήτων και να καθηλώσουν τις αποδοχές των νεότερων συναδέλφων μας (οι Τράπεζες είχαν ζητήσει να μην υπάρξει καμία αναπροσαρμογή μέχρι το 9ο κλιμάκιο του Ενιαίου Μισθολογίου) η αποκατάσταση γίνεται  για όλους τους εργαζόμενους από το εισαγωγικό κλιμάκιο μέχρι το τελευταίο και έχει ως εξής:

- Από 1/12/2019 βελτίωση του εισοδήματος κατά 0,50%

- Από 1/12/2020 βελτίωση του εισοδήματος κατά 0,75%

- Από 1/12/2021 βελτίωση του εισοδήματος κατά 1,50%

  •  Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών.

Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.

  •  Στεγαστικά Δάνεια.

            Διατηρείται το μειωμένο επιτόκιο 2% και η διάρκεια 40 ετών στα στεγαστικά δάνεια.  Επίσης, θα συνεχιστεί η συζήτηση για παραπέρα ρυθμίσεις στα ενήμερα δάνεια.

  •  Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών.

Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης Τράπεζας που επηρεάζουν τους εργαζόμενους, καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.

Ακόμα ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ στη νέα Κλαδική Σύμβαση τα εξής:

  •  Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης – πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης, που προβλέπει ότι η αξιολόγηση της απόδοσης του κάθε εργαζόμενου, γίνεται με βάση τις γνώσεις, τις ικανότητες και τη συμβολή του στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης της μονάδας και λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς εργασίας των Τραπεζών. Έτσι μπαίνει φραγμός σε αυθαίρετες ερμηνείες και πρακτικές.
  •  Το επίδομα τοκετού αυξάνεται στα 2.000 ευρώ από 1.557 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  •  Χορηγείται άδεια 3 ημερών και στον πατέρα, λόγω απόκτησης τέκνου.
  •  Η άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών προσαυξάνεται κατά δύο ημέρες επιπλέον της σημερινής ισχύουσας, για κάθε παιδί πέραν του 1ου.
  •  Οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.
  •  Βελτίωση των κονδυλίων για Πολιτιστικές και Αθλητικές δραστηριότητες.

 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ έχει σημαντική θεσμική, αλλά και ουσιαστική αξία με ευρύτερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Η ΟΤΟΕ δείχνει για μια ακόμα φορά το δρόμο, γιατί σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, η ασφάλεια στην εργασία και η βελτίωση του εισοδήματος για αξιοπρεπή διαβίωση είναι οι προϋποθέσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Είναι όρος αποκατάστασης μιας νέας λειτουργίας των τραπεζών, σε όφελος της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της δικής τους ανάπτυξης.

Είναι εφαλτήριο ελπίδας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, που πρέπει να στηριχθεί στον παράγοντα άνθρωπο και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα.

Χωρίς να εφησυχάζει απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων, για μια ακόμα φορά, κινείται σταθερά μπροστά, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει πράξη η ελπίδα και το όραμα, που έχουμε όλοι ανάγκη.