Covid - 19: Υποδειγματική η εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου του ιού
08.03.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 22

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2021

Covid -19


Υποδειγματική η εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου του ιού


Συνάδελφοι,

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η αντιμετώπιση ενός αγνώστου, μέχρι τότε, ιού από την επιστημονική κοινότητα ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση εργασίας.

Αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα αυτό με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με συνεχείς προτάσεις δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο μόνιμου διαλόγου με τη Διοίκηση της Τράπεζας με μόνο στόχο την προστασία της υγείας όλων των εργαζoμένων στην Alpha Bank.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα μέλη μας, παρέχουμε οδηγίες, μεταφέρουμε στην ιατρική ομάδα της Τράπεζας τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί και κυρίως για μεμονωμένα περιστατικά που παρουσιάζονται κυρίως στο δίκτυο που αφορούν ελάχιστες υπερβάσεις παρουσίας του προσωπικού απαιτώντας την πιστή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται.

Αναγνωρίζουμε φυσικά τη θετική στάση της Τράπεζας η οποία ανταποκρίνεται με τον πιο υπεύθυνο τρόπο στην προστασία της υγείας του Προσωπικού της σε βαθμό μάλιστα που ξεπερνά κατά πολύ τη συνήθη υποχρέωση των επιχειρήσεων για την προστασία των εργαζομένων με πρακτικές και δομές που καλύπτουν ακόμη και τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα που η πολιτεία έχει θεσπίσει.

Όμως κάθε προσπάθεια, όσο υπεύθυνη και αποτελεσματική και αν είναι, γίνεται αντικείμενο διαστρέβλωσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοποί που δεν έχουν καμία σχέση με το πρόβλημα αλλά έχουν στόχο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, πανικού για να αποκομίσουν κάποιοι κομματικά οφέλη.

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε παραταξιακή-κομματική ανακοίνωση με τίτλο: ’’Ανησυχητική η διασπορά του κορωνοϊού στην Alpha Bank’’.

Στη συνέχεια αναφέρουν ότι: ’’Οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, αφού οι συνάδελφοι εργάζονται χωρίς αποστάσεις, χωρίς να τηρείται ο αριθμός πελατών ανά τ.μ., με υπηρεσίες και καταστήματα που λειτουργούν με το 100%!! του προσωπικού, χωρίς να γίνονται απολυμάνσεις, χωρίς καμία καθαριότητα και τελικό αποτέλεσμα το κουρέλιασμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων!!

Το μόνο που λείπει ως κατάληξη από το κείμενο είναι να μας καλέσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συμμετοχή μας στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της πρωτομαγιάς στην
πλ. Συντάγματος!!

Δεν θα απαντούσαμε ποτέ σε ανακοινώσεις, όσο προσβλητικές στη νοημοσύνη μας κι αν είναι, κάποιων συνωμοσιολόγων που έχουν διπλό στόχο δηλ. να δυσφημίζουν την Τράπεζα και να δηλητηριάσουν τους εργαζόμενους εκμεταλλευόμενοι την ανασφάλεια που μας κατέχει μπροστά στο μοναδικό αυτό φαινόμενο της πανδημίας.

Απλά αυτό το κείμενο μας δίνει την ευκαιρία να απευθυνθούμε στο προσωπικό της Τράπεζας και να καταθέσουμε δημόσια όλα αυτά που γίνονται και έχουν αποδώσει καρπούς.

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ALPHA BANK

 • Από την πρώτη μέρα εμφάνισης της πανδημίας η Τράπεζα μέσω του INTRANET έχει μία συνεχή ενημέρωση του προσωπικού με ενημερωτικά άρθρα και updates.
 • Καθιέρωσε τη λειτουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής με όλους τους εργαζόμενους,
  σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε άμεσα να επικοινωνούν με τους ιατρούς στην Τράπεζα, για οποιοδήποτε θέμα (παροχή οδηγιών επί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ή ύποπτου κρούσματος, ιχνηλάτηση επαφών αλλά και οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον COVID.
 • Καθημερινή επαφή με εργαζόμενους από την εκδήλωση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων και προληπτικά πρώιμη απομόνωση και έλεγχος με έξοδα της Τράπεζας ώστε να αποφεύγεται η διασπορά της νόσου.
 • Όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο εργασίας, ακολουθεί απομόνωση, ιχνηλάτηση και απολύμανση του χώρου.
 • Συνεχής παρακολούθηση όλων των νοσούντων από Covid 19 τηλεφωνικά με παροχή ιατρικών οδηγιών.
 • Παραχώρηση αναρρωτικής αδείας σε όλους τους ασθενείς συναδέλφους για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι την πλήρη ανάρρωση – ακόμη και πέραν του τυπικού 14ημερου.
 • Κάλυψη εξόδων για μοριακό test COVID σε κάθε εργαζόμενο με ύποπτα συμπτώματα καθώς και για τον επανέλεγχο ή την ιχνηλάτηση όπου αυτό απαιτείται βάσει πρωτοκόλλων.
 • Προληπτική απομάκρυνση υπαλλήλων από τον εργασιακό χώρο όταν τα τέκνα τους τίθενται σε καραντίνα λόγω κρούσματος στο σχολείο.
 • Διατήρηση των αποστάσεων που προβλέπονται στο χώρο εργασίας και ειδικά στα καταστήματα (tellers κ.λ.π).
 • Εφαρμογή όλων των οδηγιών στο δίκτυο σε σχέση με τους πελάτες μας και την παρουσία τους ανά τ.μ. για την αποφυγή συνωστισμού.
 • Εφαρμογή τηλεργασίας σε ποσοστό που αγγίζει το 90% στις κεντρικές υπηρεσίες και 50% στο δίκτυο.
 • Όλοι οι χώροι εργασίας καθαρίζονται με ειδικό διάλυμα για τον Covid σε καθημερινή βάση.
 • Η προμήθεια αντισηπτικών και μασκών είναι συνεχής.
 • Η Διεύθυνση Περιουσίας δίνει εντολή απολύμανσης σε χώρους εργασίας ακόμη και με την υποψία ύπαρξης κρούσματος.

Τέλος επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν αν πρέπει να κάνουν άμεσα test όταν εμφανιστεί κρούσμα στο χώρο εργασίας οι οδηγίες του ΕΟΔΥ λένε ότι κάτι τέτοιο είναι ανώφελο χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα γιατί το test μπορεί άμεσα να είναι αρνητικό και στη συνέχεια να υπάρξει μόλυνση μετά την παρέλευση κάποιων ημερών.

Πρακτικά:

Η Τράπεζα είναι πιστή στην τήρηση πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ:

 • ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ SARS-COV-2
 • ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ

 

Συνάδελφοι,

Ήταν μία ευκαιρία για μας να επισημάνουμε όσα με υπεύθυνο τρόπο γίνονται σήμερα και μόνο στόχο έχουν την προστασία τη δική μας και των οικογενειών μας.

Τέλος θέλουμε δημόσια να αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε για τον καθημερινό αγώνα του στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στον κίνδυνο από τον COVID τον γιατρό της Τράπεζας κ. ΑΓΓΕΛΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ