Το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός
08.06.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 39

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2021

Το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός



Απόσπασμα δήλωσης της ΠτΔ κας Αικ.Σακελλαροπούλου, σήμερα 8/6/2021

«Πέρα από την προστασία της Δημόσιας Υγείας, το Σύνταγμα κατά κανέναν τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του.

Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό»

 

   Συνάδελφοι,

 

Με αφορμή τη χθεσινή μας ανακοίνωση διευκρινίζουμε:

 

Αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες ένας δημόσιος διάλογος για τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού  και τα δημοκρατικά δικαιώματα των μη εμβολιασμένων. Προκύπτουν έντονες αντιπαραθέσεις λόγω λανθασμένων ενημερώσεων και είναι η χρονική στιγμή να θέσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος.

 

Αρχικά, αποδεχόμαστε πως η πανδημία είναι υπαρκτή, πολλαπλά απειλητικότερη από «μία απλή γριπούλα» και πως οι 3.800.000 χιλιάδες νεκροί δεν είναι ηθοποιοί και αυτό είναι ένα πραγματικό δεδομένο, όπως παρουσιάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Εκτιμούμε επίσης πως κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος έχει εκτιμήσει τη σοβαρότητα και έχει αντιληφθεί πως το μόνο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας απέναντι σε αυτόν τον άτυπο πόλεμο είναι ο εμβολιασμός.

Χάρη σε αυτόν θα αναπτύξουμε ένα τείχος προστασίας απέναντι σε επόμενα κύματα της πανδημίας, χάρη σε αυτόν θα ξαναβρεθούμε άφοβα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, χάρη σε αυτόν θα ξανακερδίσουμε τις ζωές μας και θα ανακτήσουμε άφοβα τις καθημερινές αγαπημένες μας συνήθειες.

 

Ωστόσο, κι ενώ το Ελληνικό Κράτος μας έχει εκπλήξει ευχάριστα με την οργάνωση και την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται, υπάρχει σημαντικό μέρος του πληθυσμού που δεν προσέρχεται να εμβολιαστεί. Και αυτός ο πληθυσμός χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

 

Α. Συνάνθρωποί μας για τους οποίους δεν προτείνεται ο εμβολιασμός λόγω αντενδείξεων, εξαιτίας χρόνιων παθήσεων ή συγκυριακών καταστάσεων (εγκυμοσύνη, βραχυχρόνια θεραπεία κλπ). Σαφώς και αυτός ο ευαίσθητος πληθυσμός πρέπει να διευκολυνθεί και να προστατευθεί.

Β. Πολίτες και εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό με επιφύλαξη και χρειάζονται ακόμα χρόνο προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους. Οφείλουμε να τους δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται. Επειδή όμως η αντιμετώπιση μιας πανδημίας είναι μία άτυπη εμπόλεμη κατάσταση, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Αν λοιπόν κάποιοι χρειάζονται παράταση χρόνου, αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με την αξιοποίησή τους σε χώρους περιορισμένων επαφών με άλλους εργαζόμενους ή/και πελάτες, ή ακόμα και με την ένταξή τους σε τηλεργασία.


Γ. Οι συνειδητοποιημένοι αρνητές. Η μερίδα των πολιτών που έχει πειστεί πως τα εμβόλια παράγουν μαγνητικά πεδία, περιέχουν chip παρακολούθησης, αλλοιώνουν το DNA τους και μεταλλάσσουν την ανθρωπότητα. Αναρωτιέται κανείς αν αξίζει τον κόπο να μπει στη διαδικασία να ξοδέψει έστω κι ένα μικρογραμμάριο φαιάς ουσίας για να επιχειρηματολογήσει απέναντί τους. Και αν σε συνθήκες κανονικότητας η συνύπαρξη μαζί τους μπορεί να είναι από ανώδυνη ως διασκεδαστική, με την ανάλυση θεωριών περί επίπεδης γης ή εκλεπτυσμένων αποκλειστικών ελληνικών χρωμοσωμάτων, σε συνθήκες έκτακτης υγειονομικής επιτήρησης  μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Αν λοιπόν σε αυτούς αναγνωρίζεται το δημοκρατικό δικαίωμα να συνυπάρχουν και να κινούνται ανάμεσά μας, ποιος θα αρνηθεί στους υπόλοιπους το δικαίωμα να θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις από αυτούς;

Αν αναγνωρίζεται ως δημοκρατικό το δικαίωμα «γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια νόμους και απαγορεύσεις», αν αναγνωρίζεται το δικαίωμα του χλευασμού και της παραγωγής και μετάδοσης ψευδοδεδομένων στο δημόσιο λόγο όλων αυτών, αν η απάντηση «αφού εσύ έχεις εμβολιαστεί πως κινδυνεύεις από εμένα» είναι κοινωνικά αποδεκτή, τότε πραγματικά έχουμε πολλές εκκρεμότητες να λύσουμε ως κοινωνία.

 

Βεβαίως δεν έχουμε την ψευδαίσθηση πως κοινωνικές παθογένειες, ιδιαίτερα σε θέματα ορισμού «αυτό είναι δημοκρατικό» ή «αυτό είναι φασιστικό» που εδώ και δεκαετίες μας ταλαιπωρούν θα επιλυθούν με αφορμή την πανδημία.

                        

                         

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ