Την ώρα που η Τράπεζα επενδύει στο κλίμα ασφάλειας, σιγουριάς και αισιοδοξίας, κάποιοι καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας και φόβου
08.04.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 27

Αθήνα, 8 Απριλίου 2021

Την ώρα που η Τράπεζα επενδύει στο κλίμα ασφάλειας, σιγουριάς και αισιοδοξίας,
κάποιοι καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας
και φόβου

Συνάδελφοι,

   Η Τράπεζά μας την τελευταία διετία μέσα στο πιο αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον και τις πιο δύσκολες συνθήκες της αγοράς, κατέγραψε μοναδική πρόοδο θέτοντας τις βάσεις για ολική επαναφορά στην πρωτοκαθεδρία του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

   Από πλευράς Διοίκησης της Τράπεζας όλες οι διαδικασίες που ξεκίνησαν το 2020 για το εταιρικό μετασχηματισμό, για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω της επιλογής επενδυτή και οι στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή με τη Generali, ολοκληρώθηκαν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς.

   Αυτή η πολιτική που ακολουθήθηκε (των γρήγορων αποφάσεων μέσα στη πιο δύσκολη συγκυρία) σε συνδυασμό με τα υψηλά κεφάλαια δημιούργησε ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης εμπεδώνοντας παράλληλα κλίμα ασφάλειας, σιγουριάς και αισιοδοξίας στο σύνολο των εργαζομένων στην Alpha Bank.

   Σε όλη αυτή την πορεία η Διοίκηση της Τράπεζας αναγνώρισε πολλές φορές δημόσια τη συμμετοχή και την αυτοθυσία του Προσωπικού.

   Αντί όμως να συνεχιστεί αυτό το κλίμα συμμετοχής και συστράτευσης στελεχών και εργαζομένων με τη συνεχή καλλιέργεια οράματος για την επιτυχή πορεία στο μέλλον κάποια στελέχη δυστυχώς πειραματίζονται χωρίς σχέδιο και με αποσπασματικές προσωπικές πολιτικές δημιουργούν ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και απαισιοδοξίας που μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο το προσωπικό,

   Την πιο άκαιρη χρονική στιγμή, την ώρα που οι εργαζόμενοι κυρίως στο δίκτυο δίνουν πραγματική μάχη με τη φωτιά, γίνονται μάρτυρες εκβιαστικών παρεμβάσεων για να οδηγηθούν κάποιοι μέσω μίας άτυπης μορφής εθελούσιας σε παραίτηση.

   Αυτοί που δέχονται τέτοιες πιέσεις μεταφέρουν και στους υπόλοιπους αυτή την τακτική με αποτέλεσμα όλοι να αναρωτιούνται πότε θα έρθει η σειρά τους.


Συνάδελφοι,

   Τέτοιες μεμονωμένες, προσωπικές πολιτικές δεν έχουν καμία σοβαρότητα.

   Αν υπάρχει υπερβάλλον προσωπικό στο Δίκτυο ή στις Κεντρικές Υπηρεσίες απαιτείται σωστός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε σχέση και με το κλείσιμο των όποιων καταστημάτων έχει προγραμματίσει η Τράπεζα και η ανακοίνωση ενός στοχευμένου προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

   Αν πάλι δε συμβαίνει αυτό και πιστεύουν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ότι το πρόβλημα λύνεται με εξαναγκασμό σε παραίτηση ενός συναδέλφου στην Κέρκυρα, ενός στην Κοζάνη και δύο στη Σάμο ή στην Ικαρία τότε πραγματικά τη λύση θα πρέπει να δώσει το νέο σύστημα αξιολόγησης εστιάζοντας στις Διοικητικές ικανότητες.

   Μιας όμως και αναφέραμε το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο στηρίξαμε απόλυτα και ξεκάθαρα, πουθενά σε αυτό δεν αναγράφεται ως πολιτική η τιμωριτική διάθεση χωρίς δεύτερη ευκαιρία.

   Εμείς στηρίζουμε το σύστημα αξιολόγησης της Τράπεζας.

   Αυτό δεν κινδυνεύει από εμάς.

   Οι μόνοι που μπορούν να το υπονομεύσουν είναι κάποια μεμονωμένα στελέχη που δεν επιζητούν την αξιοκρατική κρίση αλλά την επιβολή χωρίς κριτήρια , που το ίδιο το σύστημα υιοθετεί, των δικών τους διαθέσεων.

   Ο Σύλλογος δέχεται ότι αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά δεν αποτελούν κεντρική επιλογή της Τράπεζας.

   Έχουμε εμπιστοσύνη στη Διοίκησή μας ότι λαμβάνοντας υπ’ όψιν της τις επισημάνσεις μας θα επαναφέρουμε άμεσα το κλίμα ασφάλειας, σιγουριάς και αισιοδοξίας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ