ΤΑΥΤΕΚΩ άμεση αποχώρηση και δημιουργία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού δικαίου
12.02.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο.55

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2018

ΤΑΥΤΕΚΩ

άμεση αποχώρηση

και δημιουργία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού δικαίου


Συνάδελφοι,

Μετά τις συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ παρέμεινε ως ξεχωριστός λογαριασμός (παροχών σε χρήμα) το ΤΑΥΤΕΚΩ, δηλαδή ένας ξεχωριστός λογαριασμός που αποτελείται από τρεις κλάδους με βασικό κορμό τον κλάδο Υγείας.

Αυτός ο λογαριασμός παραμένει μέχρι και σήμερα ως μηχανισμός συγκέντρωσης επιπλέον εισφορών (ασφαλισμένων και εργοδοτών), χωρίς κανένα κρατικό πόρο.

Ενώ φαινομενικά αποτελεί ξεχωριστό λογαριασμό όλα τα αποθεματικά του μεταφέρονται στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα ένας πλεονασματικός λογαριασμός (τέλος του 2016 ανήλθε στα 91.000.000 €) να διοχετεύεται για τις ανάγκες του ΕΦΚΑ, ενώ σύμφωνα με τον ενιαίο κανονισμό που αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του επόμενου διμήνου οι ελάχιστες παροχές του φορέα θα ισοπεδωθούν μέχρι εξαφανίσεως τους.

Η προχειρότητα ενός δήθεν ενιαίου φορέα υγείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) που ουσιαστικά επιβάλλει σε όλους μας ένα επιπλέον χαράτσι φαίνεται ξεκάθαρα στη σύνθεση του.

Στον κλάδο Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ συμμετέχουν οι Τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Αττικής, Συνεταιριστικές), ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική Ασφαλιστική.

Με στοιχεία του 2016 τα άμεσα μέλη ήταν 76.173 και τα έμμεσα 66.396, δηλ. 142.569, ενώ το σύνολο των συνταξιούχων ήταν 293.853.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτός ο φορέας έχει ενιαίες εισφορές και ενιαίες παροχές.

Όμως συμβαίνει εντελώς το αντίθετο αφού τα κορόϊδα της υπόθεσης είναι οι Τραπεζοϋπάλληλοι!

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πίνακα των μηνιαίων εισφορών όσων συμμετέχουν στο φορέα.

 

Αυτή η πρωτοφανής ανισορροπία αποτυπώνεται χρηματικά ως εξής:

Στοιχεία 2013:

Στον φορέα του ΤΑΥΤΕΚΩ εισέφεραν:

 Δηλαδή το 74% του συνόλου των μηνιαίων εισφορών (5.469.839) προέρχεται από τους Τραπεζοϋπαλλήλους!

Πληθυσμιακά οι Τράπεζες αποτελούν το 40,64% του συνόλου των ασφαλισμένων του κλάδου αλλά ως φιλάνθρωποι προσέφεραν το 74% του συνολικού ποσού.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΦΟΡΕΑ

Οι παροχές του φορέα στα μέλη του βήμα-βήμα μειώνονται με στόχο την πλήρη ισοπέδωση τους.

π.χ.    Το ΤΑΥΤΕΚΩ κάλυπτε γυαλιά οράσεως με σημαντικά ποσά 2 φορές το χρόνο.
Η παροχή αυτή εξαφανίσθηκε και ενσωματώθηκε στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα     με απόλυτη μείωση των ποσών και διπλασιασμό των ετών ( από 2 χρόνια σε τέσσερα χρόνια).

Σήμερα παραμένουν στον φορέα τα έξοδα κηδείας, και η επιδότηση ημερών ασθενείας (που ευτυχώς βασίζεται στην κλαδική Σύμβαση ΟΤΟΕ-Τραπεζών).

Φυσικά υπάρχουν και οι κατασκηνώσεις για τα παιδιά μας.

Εδώ θυμίζουμε τον απόλυτο εξευτελισμό, την ταλαιπωρία, την ανικανότητα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια που είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να μείνουν εκτός της διαδικασίας αυτής.

Με διαδικασίες παροχής υπηρεσιών που δεν ισχύουν ούτε σε Αφρικανικές χώρες οι συνάδελφοι μας ξενύχτησαν για το μαγικό χαρτάκι πρωτοκόλλου και δεν γνώριζαν μέχρι και την παραμονή της έναρξης της κατασκηνωτικής περιόδου αν τα παιδιά τους θα είναι στη λίστα συμμετεχόντων!!

Φυσικά όλες οι παραπάνω παροχές με την εφαρμογή του ενιαίου Κανονισμού (που έπρεπε να είχε κατατεθεί μέχρι 31.12.2017) θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω ή θα πάψουν να ισχύουν.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank αναλαμβάνει την πρωτοβουλία άμεσης έναρξης διαλόγου με τους συλλόγους μέλη του Ταμείου και τις Τράπεζες με αίτημα την αποχώρηση από τον φορέα και την ίδρυση ενός ΝΠΔΙ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) για τους Τραπεζοϋπαλλήλους.

Στην πρόταση μας αυτή βασιζόμαστε στο κοινό πρακτικό που υπεγράφη από τα σωματεία και τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ στις 25 Απριλίου 2016.

Αν αυτή η πρόταση δεν προχωρήσει άμεσα τότε ο Σύλλογος μας θα ζητήσει από τη Διοίκηση της Τράπεζας μας κοινή πορεία εξόδου με διασφάλιση παροχών (όπως π.χ. απόλυτη και αξιοπρεπή κάλυψη κατασκηνώσεων).

ΟΙ ΓΟΡΔΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΚΟΒΟΝΤΑΙ

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

           ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ           ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ