Η πανδημία προκαλεί εφιαλτικό τοπίο με απρόβλεπτες συνέπειες
16.11.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 13

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2020

Η πανδημία προκαλεί
εφιαλτικό τοπίο με απρόβλεπτες συνέπειες


Συνάδελφοι,

          Το δεύτερο κύμα της πανδημίας προσέθεσε, στα ήδη υπάρχοντα, νέα εκατομμύρια κρουσμάτων και εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών δημιουργώντας ακόμη πιο εφιαλτικό και αβέβαιο το σήμερα και το αύριο πράγμα που μας οδηγεί στην απόγνωση και την απελπισία.

Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες.

Πρώτα από όλα στο σύστημα υγείας αφού κάθε μέρα που περνά δημιουργείται μεγαλύτερος προβληματισμός για την αποτελεσματική ανταπόκριση του και κυρίως για τις αντοχές του.

Ο αγώνας που γίνεται από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγαλειώδης και το ερώτημα είναι μέχρι πότε αυτή η μάχη θα φτάσει στο τέλος και θα είμαστε πάλι ασφαλείς.

Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό, αυτής της δοκιμασίας είναι σίγουρο ότι η ζημιά έχει γίνει και θα χρειαστεί άλλος προσανατολισμός, με άλλες προτεραιότητες και αλλαγές σε πολλά επίπεδα ώστε αυτή η πανδημία να είναι ο καταλύτης για πιο γρήγορες, υγιέστερες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.

Μαζί με το κύριο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, ο κορωνοϊός δίνει τη χαριστική βολή στις άρρωστες οικονομίες ροκανίζοντας παράλληλα και τις πιο εύρωστες.

Οι συνεχείς αναθεωρήσεις, του Οικονομικού Επιτελείου και της ΤτΕ, προς το χειρότερο για την ύφεση και την ανεργία δικαιώνει αυτούς που πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών.

Η ύφεση θα πλησιάσει το 12%, ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 21% και το έλλειμμα (μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού) θα φτάσει τα 12 δις ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει ήδη επιστρέψει στα επίπεδα του 2002!

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο σ’ εμάς, δημιουργώντας μια εικόνα του αδικημένου Έλληνα, πρέπει να καταλάβουν ότι τα προβλήματα της πανδημίας είναι εξίσου εφιαλτικά ακόμη και για τις προηγμένες οικονομίες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ευρώπη μόνο οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία 200 αεροδρόμια με χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας.

Τεράστιες εταιρίες χρεοκόπησαν σε μία νύχτα.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να σημειώσει ότι το κόστος του COVID-19 μόνο στη Γαλλία μέχρι σήμερα ξεπέρασε τα 186 δις ευρώ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι το 2021 θα προστεθούν στην ακραία φτώχεια πάνω από 150 εκατ. άνθρωποι, ενώ στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (λόγω τουρισμού) πάνω από 300.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν σε καθεστώς μεταξύ υποαπασχόλησης και ανεργίας με μειωμένες αποδοχές κατά 50% τουλάχιστον.

Όλη αυτή κατάσταση, με αυτές τις εφιαλτικές προβλέψεις είναι αυτονόητο ότι κάνουν δυσκολότερη την εξίσωση της Τραπεζικής σταθερότητας (που είναι το ζητούμενο για όλους εμάς) ιδιαίτερα με τις παθογένειες του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

Θα μπορούσε άραγε στις αρχές του 2020 να φανταστεί κανείς ότι μια συστημική τράπεζα θα αδυνατούσε να αποπληρώσει βασικές υποχρεώσεις (τόκους) με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε κρατικοποίηση;

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ

ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό τοπίο υπάρχει ελπίδα και προοπτική.

Η πανδημία θα είναι ο καταλύτης για πιο γρήγορες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.

Η πανδημία δεν στάθηκε καταλύτης μόνο για την ταχύτατη ψηφιοποίηση αλλά κυρίως για τη διεθνή συνεργασία και παρασκευή ενός εμβολίου.

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο ότι πρέπει να επενδύσουμε στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΔΙΑΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

Ήδη οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλάζουν προτεραιότητες και βασίζονται ακόμη πιο πολύ στον ανθρώπινο παράγοντα.

Καθιερώνεται το δικαίωμα στην τηλεργασία με νομοσχέδια που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στη Γερμανία π.χ. στον τομέα της βιομηχανίας κρέατος, μετά την διαπίστωση χιλιάδων κρουσμάτων, από το 2021 θα απαγορεύεται η σύναψη συμβολαίων με τους εργαζόμενους μέσω ενδιάμεσων εταιριών, όπως επίσης θα απαγορεύεται η εργασία ενοικιαζομένων εργαζομένων.

Ο Κορωνοϊός επισπεύδει τις αλλαγές και στην προστασία του κλίματος.

Σε επίπεδο ΕΕ τόσο στον προϋπολογισμό της όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται ότι το 30% των κονδυλίων θα διατεθούν για την προστασία του κλίματος.

Τώρα είναι η στιγμή για όλους (Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι) να μετατρέψουμε τους κινδύνους σε ευκαιρίες.

Μέσα στην κρίση, μικροσκοπικά, σε μια επιχείρηση όπως π.χ. μια Τράπεζα η εσωτερική επικοινωνία είναι πιο σημαντική από ποτέ γιατί εκτός από τη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων ή και των πελατών, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται αυτή την κρίση μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν θα καταφέρει να επιβιώσει ή όχι.

Σε μια περίοδο αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε, η εσωτερική επικοινωνία πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια, έγκαιρα, αποτελεσματικά και με ομαδική δουλειά.

Πρέπει οι υπεύθυνοι να πουν την αλήθεια και κυρίως να εστιάσουν με οργανωμένο σχέδιο και αποφασιστικότητα στα επόμενα βήματα.

Πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει , τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και κυρίως τα μελλοντικά σχέδια.

Τώρα είναι η στιγμή που δίνεται η δυνατότητα στις Τράπεζες εν προκειμένω και στις επιχειρήσεις να αναδείξουν την κοινωνική τους ευθύνη και να αξιολογήσουν πόσο συνεπείς είναι με τις εταιρικές τους αξίες.

Με αυτές τις αρχές μπορούμε να μετατρέψουμε τους κινδύνους σε ευκαιρίες.

Μια νέα πραγματικότητα έρχεται.

Σ’ αυτήν θα είμαστε παρόντες.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

 Μέσα στο γενικότερο κλίμα συρρίκνωσης του Τραπεζικού μας συστήματος η δική μας Τράπεζα, η Alpha Bank, εξακολουθεί να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι αντοχές που επιδεικνύει είναι μοναδικές κάτι που εμπνέει κύρος, ασφάλεια και σιγουριά για όλους μας.

Η συμβολή των εργαζόμενων σ’ αυτή την διαρκή εξέλιξη της Τράπεζας είναι μοναδική.

Αυτό συμβαίνει γιατί παραμένει σταθερά προσηλωμένη και συνεπής προς τη μακρόχρονη ιστορία της.

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι σ’ αυτό το νέο περιβάλλον η ανατροπή των παλαιών και ξεπερασμένων δομών πρέπει να γίνει με συγκροτημένο σχέδιο και σεβασμό στους εργαζόμενους.

Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι όρος επιβίωσης για τις Τράπεζες και την Οικονομία.

Μεγαλύτερη απόδειξη είναι η γρήγορη και εντυπωσιακή είσοδος του Ελληνικού Δημοσίου στον ψηφιακό κόσμο και τις σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό των εσωτερικών μας διαδικασιών με σχέδιο, όραμα και πρωταγωνιστές το ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας.

Ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, αναλύοντας το νέο τοπίο και κυρίως την προσπάθεια εδραίωσης της σταθερότητας στην Τράπεζα, που είναι ο βασικός κανόνας επιβίωσης μας, είναι έτοιμος να συμβάλλει αποφασιστικά με προτάσεις, ιδέες εκσυγχρονισμού της οργανωτικής δομής και κυρίως στην τόνωση της πίστης των εργαζόμενων στη νέα προοπτική που δημιουργείται και από την επιτυχία αυτής της δράσης εξαρτάται το δικό μας εργασιακό μέλλον.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα, προβληματικό που πιστεύουμε ότι πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο και βελτιωμένο σύστημα όπως είναι αυτό της αξιολόγησης του Προσωπικού.

Το σημερινό σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται στην Τράπεζα εδώ και δύο δεκαετίες, σήμερα είναι άκρως αναποτελεσματικό και υποκριτικά υποκειμενικό.

Δεν βοηθά στην προοπτική προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα στοιβάζοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην στατικότητα χωρίς να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των ικανοτήτων τους.

Τα υπηρεσιακά συμβούλια γίνονται με απαρχαιωμένο τρόπο, χωρίς ουσιαστική και μετρήσιμη απόδοση του εργαζόμενου και κυρίως χωρίς τη δημιουργία συνθηκών βελτίωσης και πραγματικής ανέλιξης.

Αλήθεια πέρα από το γενικό πλαίσιο αυξήσεων από τις Κλαδικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις οι ομάδες εργαζομένων που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων τι προσδοκούν όταν δεν έχουν ουσιαστικές απολαβές γι’ αυτό που με ευσυνειδησία παράγουν;

Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Πρέπει μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τράπεζα να δημιουργηθεί ένα νέο, σύγχρονο, αποτελεσματικό, διαφανές με ξεκάθαρα κριτήρια πρόσθετων παροχών ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Ακόμη και το απαρχαιωμένο βαθμολόγιο με κλάδους, κατηγορίες, ειδικότητες που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους με υποτιμητικούς όρους πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αντικατασταθεί με ένα νέο που θα διασφαλίζει ΑΠΟΛΥΤΑ τις υφιστάμενες οικονομικές και ασφαλιστικές παροχές του προηγούμενου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ως παραλογισμό του σημερινού συστήματος την κατ’ αρχαιότητα προαγωγή μέχρι το βαθμό του Υποτμηματάρχη όπου εκεί στοιβάζονται εκατοντάδες συνάδελφοι για πολλά χρόνια χωρίς προοπτική και ελπίδα εξέλιξης.

Ακόμη και αναχρονιστικές διαβαθμίσεις κλάδων και κατηγοριών, που στο σημερινό τοπίο δεν υπάρχουν, πρέπει να ομογενοποιηθούν και να ενταχθούν σε ένα ομοιογενές σύνολο.

Τα τελευταία χρόνια, με επιμονή του Συλλόγου, διορθώσαμε πολλές παθογένειες του οργανισμού με μετατάξεις ειδικών κατηγοριών και πλήρη διασφάλιση δικαιωμάτων.

Σήμερα είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το πρόβλημα ριζικά και υπεύθυνα.

Άμεσα θα ζητήσουμε την έναρξη διαλόγου με την Διοίκηση της Τράπεζας με μόνο στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που βοηθά στην ομογενοποίηση του προσωπικού.

Φυσικά για έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και επιτυχία όλες αυτές οι τομές που θα επιχειρηθούν, βασική προϋπόθεση είναι η ειλικρίνεια και ο σεβασμός του ρόλου και της ευθύνης των συναδέλφων.

Αλαζονικές, μικροιδιοκτησιακές λογικές κάποιων μεσαίων στελεχών που θεωρούν ότι κατέχουν το αλάθητο δεν χωρούν στη νέα πραγματικότητα.

 

Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι.

Οι συνθήκες για τις Τράπεζες και την Οικονομία είναι άσχημες.

Όμως στην Alpha Bank, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Τράπεζα μας είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για να βγούμε ασφαλείς από αυτό το εφιαλτικό τοπίο.

Τρανή απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην προοπτική της Τράπεζας μας είναι η κατάθεση δύο δεσμευτικών προσφορών (Pimco και Davidson Kempner Capital Management) στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη συναλλαγή της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων Galaxy.

Για να γίνει κατανοητή η συγκεκριμένη αναφορά πρέπει να αναλογιστεί κάποιος σε ποια χρονική στιγμή έγινε η συγκεκριμένη προσφορά.

Έγινε ακριβώς πάνω στη χειρότερη οικονομική συγκυρία, λόγω της πανδημίας και γι’ αυτό και μόνο το λόγο αναδεικνύεται το μέγεθος της κίνησης αυτής.

Με την κατάθεση των συγκεκριμένων προσφορών ισχυροποιείται απόλυτα η θέση και η μακροχρόνια προοπτική της Cepal Hellas.

Πολύ σύντομα όταν η εταιρία λειτουργήσει με ενιαία βάση θα κατανοήσουν και οι πλέον δύσπιστοι ότι η μεταφορά των συναδέλφων στη Cepal όχι μόνο κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων αλλά κυρίως ανοίγει νέες προοπτικές με όρους απόλυτης βιωσιμότητας.

Εδώ θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν πλέον στη CEPAL: ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank είναι αναπόσπαστο κομμάτι της έκφρασης τους.

Για εμάς παραμένουν Τραπεζοϋπάλληλοι.

Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις πρωτοβουλίες μας για τη δημιουργία ενός συνδικαλιστικού οργάνου που θα εκπροσωπεί το σύνολο του προσωπικού στη Cepal και θα προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στη δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού καθεστώτος (οργανισμός) αλλά και την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα θεραπεύει εκκρεμότητες και θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα μας.

Συνάδελφοι,

Η επικεφαλίδα της ανακοίνωσης μας: “Η πανδημία δημιουργεί εφιαλτικό τοπίο” πολύ σύντομα θα αντικατασταθεί με την επικεφαλίδα: “Συνεχίζουμε με ασφάλεια και σιγουριά”.

Εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο της υπεύθυνης συνδικαλιστικής δράσης, επιλύουμε προβλήματα, ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον και αφήνουμε στους άλλους την επαναστατική γυμναστική που εξαντλείται με την πορεία, εν μέσω πανδημίας, για το Πολυτεχνείο.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ