Αξιολόγηση με προαποφασισμένα ποσοστά αποτυχίας είναι ντροπή
21.03.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 119

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2019

 

Η ορθή αξιολόγηση των εργαζομένων είναι αναγκαία

Αξιολόγηση με προαποφασισμένα ποσοστά αποτυχίας είναι ντροπή

 

Συνάδελφοι,

Είμαστε από τις ελάχιστες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη χώρα μας που θεωρούμε
την αξιολόγηση αναγκαίο εργαλείο συμβολής στην ομαδική παραγωγικότητα, τη δυνατότητα βελτίωσης και παρακίνησης και την ανταμοιβή της απόδοσης των εργαζομένων.

Όταν οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι καλύπτονται από ένα σωστά σχεδιασμένο σύστημα αξιολόγησης τότε μόνο μπορεί αυτή η διαδικασία όχι απλά να βελτιώσει τη συλλογική προσπάθεια αλλά να εντοπίσει τυχόν ελλείψεις και παράλληλα να διευκολύνει αξιοκρατικά τον σχεδιασμό καριέρας.

Απορρίπτουμε όμως την τιμωρητική λογική μιας χαμηλής αξιολόγησης, ιδίως όταν αυτή συνδέεται με την καλλιεργούμενη ανασφάλεια για την ίδια μας την εργασία.

Η σωστή έννοια της αξιολόγησης σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λειτουργεί ως προσπάθεια νέας ευκαιρίας για την ομαλή προσαρμογή και την συμμετοχή σε μια ομαδική προσπάθεια.

Αυτές τις βασικές αρχές μιας σωστής μεθόδου αξιολόγησης του προσωπικού εφαρμόζουν όλες οι σύγχρονες μεγάλες επιχειρήσεις αφού με την σωστή εφαρμογή τέτοιων κανόνων επιτυγχάνουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της επιβράβευσης αυτών που συμβάλλουν στην ομαδική προσπάθεια.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ
ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Τράπεζα μας, με μία καθοδηγούμενη, επιφανειακή προσέγγιση αξιολόγησης που υπηρετεί την διαστρέβλωση κάθε λογικής, ορθής και αντικειμενικής αξιολόγησης, ως μέθοδος είναι μοναδική και φυσικά απαράδεκτη.

Η κατεύθυνση της Διεύθυνσης δικτύου προς τους Διευθυντές Καταστημάτων να μειώνουν συνεχώς τις αξιολογήσεις τους με στόχο να εμφανίζουν κάθε χρόνο ένα 15% του προσωπικού ως μη αποδεκτό είναι η μεγαλύτερη παγίδα λανθασμένης πολιτικής αξιολόγησης εκτός αν στο μυαλό τους έχουν ως δικαιολογία μέσω αυτής της μορφής αξιολόγησης τις απολύσεις με βάση την απόδοση.

Αυτή η προσέγγιση όμως δεν χωράει στην κουλτούρα της Alpha Bank.

Ίσως σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα να εφαρμόζεται, στη δική μας Τράπεζα ΟΧΙ.

Ο Σύλλογος μας θα εκφράσει την αντίθεση του μεταφέροντας τις απόψεις του στο υψηλότερο επίπεδο της Τράπεζας αφού ο στόχος μας ταυτίζεται με την ορθή, δίκαιη και καλά σχεδιασμένη μορφή αξιολόγησης.

Η πρόχειρη κρίση των αξιολογητών μόνο κακό προκαλεί.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

        ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ          ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ