Ανατροπή στις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος
23.05.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 77

Αθήνα, 23 Μαΐου 2018

Ανατροπή στις προϋποθέσεις
θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος

 

 Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με την απόφαση 935/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανατρέπονται οι προϋποθέσεις χορήγησης προσυνταξιοδοτικής παροχής για τους ασφαλισμένους που είχαν ενταχθεί στο ΕΤΑΤ προερχόμενοι από το ΤΑΠΤΠ, το ΤΕΑΠΕΤΕ και το ΛΑΚ, σε σχέση με όσα προέβλεπε ο ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

  Συγκεκριμένα, το ΣΤΕ εκδικάζοντας την αίτηση που κατατέθηκε από το Σύλλογό μας, την ΟΤΟΕ και άλλους άμεσα θιγόμενους, κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των εννοιών «θεμελίωση» και «άμεση συνταξιοδότηση», ορίζοντας ως «θεμελίωση δικαιώματος λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής» τη συμπλήρωση του απαιτούμενου εκ των οικείων καταστατικών διατάξεων χρόνου ασφάλισης κατά την 12η Μαΐου 2016, χωρίς να θεωρεί απαιτητή τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου για συνταξιοδότηση ορίου ηλικίας κατά την ίδια ημερομηνία. Ορίζει ρητά την αποχώρηση από την εργασία ως προϋπόθεση συνταξιοδότησης και όχι θεμελίωσης.

Για όσους εργαζόμενους στην Alpha Bank είχαν ενταχθεί στο ΕΤΑΤ σύμφωνα με τον ν.3371/2005 ορίζει ως δικαίωμα θεμελίωσης τη συμπλήρωση των ετών ασφάλισης που προέβλεπαν τα καταστατικά του ΤΑΠΤΠ και του ΤΕΑΠΕΤΕ, εφόσον αυτά είχαν συμπληρωθεί μέχρι την 12η Μαΐου 2016, όποτε κι αν αποχωρήσουν από την εργασία τους και να λάβουν την παροχή όποτε συμπληρώσουν τα προβλεπόμενα από τα παραπάνω καταστατικά όρια ηλικίας.

Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από το ΤΕΑΠΕΤΕ, η απόφαση δίνει αίσιο τέλος στην επί σειρά ετών διχογνωμία σχετικά με την ισχύ των 30 ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης (άνευ ορίου ηλικίας), αποδεχόμενη τον όρο αυτό όπως είναι καταγεγραμμένος στο καταστατικό του. Είναι η πρώτη φορά που αυτό αποτυπώνεται σε μία δικαστική απόφαση που απεγκλωβίζει δεκάδες συναδέλφους που στις 12 Μαΐου 2016 είχαν συμπληρώσει αυτή την προϋπόθεση (29 χρ+6 μην.+1 ημέρα).

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

           ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ           ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ