Πανελλήνιες: οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά
13.05.2015

της Έφης Μπάρλου, Παιδοψυχίατρος - Συνεργάτης Πολυιατρείου

Παρά τις χρόνιες καταγγελίες της πολιτικής και εκπαιδευτικής ηγεσίας για την πλήρη υποταγή του σχολείου στον «εξεταστικοκεντρικό» χαρακτήρα του, οι Πανελλήνιες Εξετάσεις έφτασαν και φέτος. Καθώς, λόγω του χαρακτήρα τους, αντιπροσωπεύουν την αποκορύφωση της προσπάθειας του μαθητή αλλά και ολόκληρης της οικογένειας, είναι φυσικό να συνοδεύονται με άγχος, το οποίο στην πλειονότητα των περιπτώσεων όχι μόνο είναι φυσιολογικό αλλά - μέσα σε κάποια όρια - ενισχύει την απόδοση του μαθητή (συχνά αναφέρεται ως ενεργοποιητικό άγχος).

Ο φόβος για τις εξετάσεις γίνεται πρόβλημα όταν βλάπτει σημαντικά την επίδοση του παιδιού και προκαλεί πίεση και άγχος σε τέτοιο βαθμό, που επηρεάζεται η λειτουργικότητα και το παιδί υποφέρει (καταστροφικό άγχος).

Η στάση που θα κρατήσει η οικογένεια είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο μαθητής αισθάνεται ότι στις πανελλήνιες δεν κρίνεται μόνο η μαθησιακή του επάρκεια αλλά η αξία του ως άτομο. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το παιδί ξέρει πως, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι γονείς έχουν ξεπεράσει τα όριά τους επενδύοντας χιλιάδες ή συνηθέστερα δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε φροντιστηριακή προετοιμασία, τότε αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερο το βάρος της επιτυχίας. Κατά συνέπεια είναι κρίσιμο το οικογενειακό περιβάλλον να είναι ήρεμο, υποστηρικτικό και να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην κατάλληλη προετοιμασία και προσπάθεια του μαθητή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Για τον μαθητή συστήνεται:

- Η προσέγγιση των διαγωνισμάτων με αυτοπεποίθηση:

Δες το διαγώνισμα σαν μια ευκαιρία να δείξεις πόσο πολύ έχεις μελετήσει.

- Να είσαι καλά προετοιμασμένος!

Σκέψου ποια πράγματα μπορεί να χρειαστείς στη διάρκεια των εξετάσεων και προσπάθησε να φανταστείς τον εαυτό σου μέσα στην αίθουσα.

- Προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένος.

Απόφυγε τους συμμαθητές σου που δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς, σκέφτονται αρνητικά και σε επιβαρύνουν με τον δικό τους φόβο.

- Μη ξεχνάς τον ύπνο και μην πας στις εξετάσεις με άδειο στομάχι.

Στη διάρκεια του διαγωνίσματος:

- Διάβασε τις οδηγίες και τα θέματα με προσοχή.

- Οργάνωσε τον χρόνο σου.

- Άλλαζε θέσεις αν αυτό σε χαλαρώνει.

- Αν δεν γνωρίζεις ή δεν θυμάσαι κάποιο θέμα προχωρήστε στο επόμενο.

- Μην πανικοβάλλεσαι. Ξεκίνησε από αυτό που γνωρίζεις και τα υπόλοιπα θα έρθουν γρήγορα.

- Χρησιμοποίησε τεχνικές χαλάρωσης. Σκέψου ότι τον έλεγχο τον έχεις εσύ. Πάρε 10 βαθιές αναπνοές αδειάζοντας το μυαλό σου από τις αρνητικές σκέψεις. Μη σκέφτεσαι το άγχος σου. Σταμάτα, σκέψου το επόμενο βήμα και προχώρησε βήμα- βήμα.

- Κάνε θετικές σκέψεις,  αναγνώρισε την προσπάθειάς σου και πόσα έχεις καταφέρει έως τώρα.

- Να περιμένεις κάποιο άγχος: σου υπενθυμίζει ότι κάνεις το καλύτερο δυνατό και σου δίνει ενέργεια. Κράτησέ το υπό έλεγχο.

Και μην ξεχνάς!!

Οι διακοπές έρχονται!!!

13.05.2015