Σάκχαρο ή Σακχαρώδης Διαβήτης
24.11.2014

της Ερμιόνης Δαλιάνη, Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Πολυιατρείου,

Το Σάκχαρο είναι μια πάθηση που στην εποχή μας αφόρα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από ότι παλαιότερα.

Έχουν κατηγορηθεί παράγοντες όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής, ή έλλειψη άσκησης και η υπερβολική κατανάλωση τροφής και κυρίως υδατανθράκων, (ψωμί, μακαρόνια, πατάτες ρύζι γλυκά κ.λπ.).

Πώς προκαλείται το σάκχαρο;

Το πάγκρεας είναι ο υπεύθυνος αδένας για την καύση της γλυκόζης στο αίμα του ανθρώπου. Η καύση γίνεται με την παραγωγή ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Όταν τα β-κύτταρα καταστραφούν σε κάποιο ποσοστό ή πλήρως, τότε δεν παράγεται η απαραίτητη ινσουλίνη για την καύση της γλυκόζης.

Έτσι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μένουν υψηλά και με την πάροδο του χρόνου καταστρέφουν τα αγγεία του οργανισμού. Αν ο διαβήτης μείνει αθεράπευτος οι βλάβες θα εμφανιστούν σε μάτια, νεφρά, νεύρα, καρδία και όλο το κυκλοφορικό σύστημα.

Στην εποχή μας η θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη έχει προχωρήσει πολύ.

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίσει κανείς είναι το πώς εκδηλώνεται ο διαβήτης:

Αν παρατηρήσει κανείς πολυουρία, πολυδιψία, και πολυφαγία ξαφνικά δηλ. να διψάει, να πεινάει και να ουρεί πολύ περισσότερο από ότι συνήθιζε, μέχρι τώρα πρέπει να το αναφέρει στο γιατρό του και το επόμενο είναι ότι αν κανείς φροντίσει να τον αντιμετωπίσει σωστά (τον διαβήτη) θα έχει μια κανονική ζωή όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι, μια και στις μέρες μας η θεραπεία είναι όλο και ευκολότερη και πιο αποτελεσματική από ότι παλαιοτέρα.

Όσο πιο νωρίς αρχίσει η εντόπιση και η θεραπεία του διαβήτη τόσο πιο ακίνδυνες θα είναι οι συνέπειες για τον ασθενή.

24.11.2014