Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε, γιατί, πώς, από ποιόν και άλλες ερωτήσεις που θέλατε πάντα να ρωτήσετε
27.08.2015

του Μόσχου Α. Παπαδόπουλου, Καθηγητής Ορθοδοντικής Α.Π.Θ. - Συνεργάτης Πολυιατρείου Θεσσαλονίκης

Στη σημερινή εποχή οι περισσότεροι απόεμας έχουμε ακούσει ή έχουμε δεί άτομα του περιβάλλοντός μας που φορούν «σιδεράκια» με σκοπό να διορθώσουν για παράδειγμα στραβά ή συνωστισμένα δόντια. Σε περίπτωση δε που αναζητούμε εμείς οι ίδιοι μια ορθοδοντική θεραπεία για τον οποιοδήποτε λόγο και θελήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που δημιουργούνται, «βομβαρδιζόμαστε» από ένα πλήθος πληροφοριών που προέρχεται τόσο από τα άτομα του περιβάλλοντός μας, όσο και από ηλεκτρονικές πηγές που μπορούν να ανευρεθούν εύκολα στο διαδίκτυο. Ποιες όμως από αυτές τις απαντήσεις που δίδονται στα διάφορα ερωτήματα είναι βασισμένες στην τεμκηρίωση και μποριύμε να τις εμπιστυθούμε; Ποια ερωτήματα απαντώνται ειλικρινά και με σαφήνεια ώστε να μπορεί κανείς όντας μη ειδικός να σχηματίσει μια όσο γίνεται πιο εμπεριστατομένη άποψη;

Σε μια προσπάθεια να αποσαφηνισθούν λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ερωτήματα που έχουν οι γονείς παιδιών ή οι ενήλικες ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται πιθανά κάποια ορθοδοντική θεραπεία, συζητούνται παρακάτω με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων μια σειρά θέματα που αφορούν την ορθοδοντική.

1. Τι είναι η ορθοδοντική;

Η ορθοδοντική είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής που σκοπό έχει την θεραπεία κάθε δυσλειτουργίας της σύγκλεισης των δοντιών και της θέσης των γνάθων. Η παρουσία κάποιου ορθοδοντικού προβλήματος μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα δόντια να είναι στραβά, η σύγκλειση να μην λειτουργεί φυσιολογικά. Μπορεί ακόμη οι γνάθοι να είναι σε κακή θέση με αποτέλεσμα τη δημιουργία κακής αισθητικής εμφάνισης ή δυσμορφιών του προσώπου.

2. Τι είναι ο ορθοδοντικός;

Ο ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος ειδικευμένος στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και προσωπικών ανωμαλιών. Οι ορθοδοντικοί είναι οδοντίατροι που έχουν σπουδάσει και εξειδικευτεί στην ορθοδοντική, στην Ελλάδα η στο εξωτερικό μετά την λήψη του πτυχίου της οδοντιατρικής και έχουν αποκτήσει τον τίτλο του ειδικού ορθοδοντικού από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια μετεκπαίδευσης για την απόκτηση της ειδικότητας της ορθοδοντικής και οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις είναι μεγάλες. Κατά την ειδίκευση του ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει τις πολύπλοκες τεχνικές που απαιτούνται για την μετακίνηση των δοντιών και για την ορθοπεδική κατεύθυνση της ανάπτυξης του προσώπου.

3. Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας των ορθοδοντικών προβλημάτων;

Τα αίτια δημιουργίας των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι πολλά με σημαντικότερα τα κληρονομικά και τα τοπικά.

Ένα κληρονομικό αίτιο είναι η διασταυρούμενη κληρονομικότητα, κατά την οποία το μέγεθος των γνάθων και το μέγεθος των δοντιών μπορεί να κληρονομηθούν ξεχωριστά από τους γονείς στο παιδί. Έτσι για παράδειγμα το παιδί μπορεί να κληρονομήσει μικρές γνάθους από τη μητέρα αλλά μεγάλα δόντια από τον πατέρα, με συνέπεια συνωστισμένα (στραβά) δόντια.

Συνήθη τοπικά αίτια μπορεί να είναι η πρόωρη απώλεια των νεογιλών (παιδικών) δοντιών και η εκτεταμένη καταστροφή τους από τερηδόνα. Οι κακές έξεις, όπως για παράδειγμα η εκμύζηση του δακτύλου, αποτελούν επίσης έναν σημαντικό τοπικό αίτιο, οι οποίες όταν σταματήσουν έγκαιρα, οι ανωμαλίες που δημιουργούν συνήθως αποκαθίστανται μόνες τους χωρίς επιπλέον ορθοδοντική θεραπεία.

4. Για ποιους λόγους πρέπει να διορθώνονται οι οδοντογναθικές ανωμαλίες;

Οι οδοντογναθικές ανωμαλίες ανάλογα με τη βαρύτητά τους μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος (ομιλία, μάσηση, αναπνοή) και κατά συνέπεια στα δόντια και στους ιστούς που τα στηρίζουν, στην αισθητική του στόματος αλλά και του προσώπου γενικότερα, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κακής αισθητικής.

Επιπλέον, Τα στραβά δόντια αποδεικνύονται πολύ δύσκολα να καθαριστούν σωστά και να διατηρηθούν σε υγιή κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να επιτείνεται η δημιουργία τερηδόνας, ουλίτιδας και μακροπρόθεσμα η απώλεια των δοντιών.  Δόντια που προεξέχουν πολύ προς τα εμπρός διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο κατάγματος ή ολοκληρωτικής απώλειας μετά από ατύχημα. Δόντια που δεν κλείνουν σωστά στις διάφορες κινήσεις της κάτω γνάθου μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη μάσηση, την ομιλία, δυσλειτουργία στην κροταφογναθική διάρθρωση και ψυχολογικές επιπτώσεις με αποτέλεσμα την μείωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού αλλά και του ενήλικα.

5. Γιατί είναι τόσο σημαντική η ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την επιδείνωση πολλών προβλημάτων των δοντιών και του στοματογναθικού συστήματος και να αποδειχθεί σε τελική ανάλυση πιο ήπια μορφή θεραπείας σε σχέση με άλλες οδοντιατρικές πράξεις που μπορεί να απαιτηθούν αργότερα.

6. Ποιος πρέπει να θεραπεύει τις οδοντογναθικές ανωμαλίες;

Όπως και σε κάθε τομέα της ιατρικής επιστήμης, έτσι και σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο τη θεραπευτική παρέμβαση να την επιτελέσει ένας ειδικός, ο ορθοδοντικός.

Ο γενικός ή οικογενειακός μας οδοντίατρος θα πρέπει να είναι σε θέση να διαγιγνώσκει ένα πιθανό ορθοδοντικό πρόβλημα, αλλά η ορθοδοντική θεραπεία θα πρέπει να επιτελείται από κάποιον που έχει και τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία να το αντιμετωπίσει.

7. Σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;

Πιστεύεται γενικά ότι η ορθοδοντική ξεκινά στην εφηβική ηλικία και λαμβάνει χώρα συνήθως από 9 έως 14 ετών. Παρ’ όλα αυτά σε ηλικία 7 ετών το παιδί διαθέτει αρκετά μόνιμα δόντια ώστε ο ορθοδοντικός να είναι σε θέση να διαγνώσει προβλήματα της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών. Η ορθοδοντική εξέταση στην ηλικία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, αφού πολλές φορές η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση καθιστά την θεραπεία ευκολότερη και για τον ασθενή αλλά και για τον ιατρό.

8. Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να γίνει ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να λάβει χώρα σχεδόν σε κάθε ηλικία. Ουσιαστικά δεν υπάρχει χρονικό όριο. Οι ενήλικες που αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία αυξάνονται συνεχώς. Σήμερα σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 18, και η ορθοδοντική θεραπεία τους μπορεί να γίνει και με λιγότερο ορατούς μηχανισμούς. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες πραγματοποιείται κάτω από διάφορες προϋποθέσεις και παρουσιάζει κάποιους περιορισμούς και δυσκολίες.

9. Ποιες κατηγορίες ορθοδοντικής ενηλίκων υπάρχουν;

Η ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων ασθενών μπορεί να διαχωριστεί σε δύο κατηγορίες, την πλήρη και την συμπληρωματική ορθοδοντική θεραπεία. Η συμπληρωματική θεραπεία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση προ-προσθετικών ασθενών και ασθενών με εντοπισμένα περιοδοντικά προβλήματα μικρής έκτασης. Η πλήρης θεραπεία ενηλίκων ασθενών περιλαμβάνει τη συνήθη ορθοδοντική θεραπεία, την ορθοδοντική σε ασθενείς με βεβαρημένο περιοδοντικό ιστορικό, την προ- και μετα-χειρουργική ορθοδοντική (ορθογναθική χειρουργική) και την ορθοδοντική αντιμετώπιση ασθενών με προβλήματα κροταφογναθικής δυσλειτουργίας.

10. Υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση ενηλίκων και νεαρών ασθενών;

Η αντίδραση των ιστών στην ορθοδοντική δύναμη μπορεί να είναι κάπως πιο αργή σε έναν ενήλικα από ότι σε ένα νεαρό ασθενή αλλά η ορθοδοντική μετακίνηση επιτελείται με όμοιο τρόπο σε όλες τις ηλικίες. Παρ΄ όλα αυτά, η ορθοδοντική αντιμετώπιση ενηλίκων ασθενών παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες που ένας έμπειρος ορθοδοντικός μπορεί να τις διαγνώσει έγκαιρα και να τις αντιμετωπίσει κατάλληλα.

11. Με ποιους μηχανισμούς μπορεί να γίνει ορθοδοντική θεραπεία;

Για την πραγματοποίηση της ορθοδοντικής θεραπείας, ο ορθοδοντικός χρησιμοποιεί «μασελάκια» ή «σιδεράκια», δηλαδή κινητούς ή ακίνητους μηχανισμούς, με σκοπό τη διόρθωση της θέσης των δοντιών και των γνάθων ώστε να επιτευχθεί ένα υγιές στόμα και ένα ελκυστικό χαμόγελο.

12. Υπάρχουν ορθοδοντικοί μηχανισμοί που δεν επιβαρύνουν την αισθητική κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Πέρα από τους συνήθεις κινητούς και ακίνητους μηχανισμούς (κοινώς "σιδεράκια" ή "μασελάκια") που είναι ιδιαίτερα ορατοί, ο ορθοδοντικός μπορεί στους ενήλικες να χρησιμοποιήσει και άλλους πιο αισθητικούς μηχανισμούς όπως τα διαφανή αγκύλια ή διαφανή «σιδεράκια», ειδικά τόξα στο χρώμα των δοντιών, οι τεχνικές τμηματικών τόξων, τα γλωσσικά αγκύλια και διαφανείς νάρθηκες (όπως για παράδειγμα της τεχνικής Invisalign®).

13. Τι είναι η τεχνική Invisalign®;

Η τεχνική Invisalign® είναι μια ιδιαίτερα πρόσφατη μέθοδος κατά την οποία ο ασθενείς φορά διαδοχικά κινητούς πολύ λεπτούς διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι είναι ελάχιστα ορατοί από το περιβάλλον. Πρόκειται για σχεδόν αόρατους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπέιας είναι περίπου η ίδια όπως και με τους συνήθεις μηχανισμούς. Ορισμένες όμως περιπτώσεις (ιδιαίτερα οι βεβαρυμμένες) δεν μπορούν να θεραπευθούν με αυτή την τεχνική.

14. Προκαλούν οι ορθοδοντικές συσκευές τερηδόνα ή άλλες βλάβες;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής συνεργάζεται σωστά, δηλαδή διατηρεί μια καλή στοματική υγιεινή, και ο ορθοδοντικός ή/και ο οδοντίατρος ελέγχει την εφαρμογή των ορθοδοντικών συσκευών σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν προκαλούνται βλάβες στα δόντια ή στα ούλα.

15. Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία;

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει. Συνήθως διαρκεί ένα έως δύο έτη, αλλά εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ηλικία του ασθενή. Η ενεργός φάση της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι δύο χρόνια ή και περισσότερο. Σχεδόν πάντοτε ακολουθεί η φάση της συγκράτησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, η διάρκεια της οποίας αντιστοιχεί συνήθως στο μισό του χρόνου της ενεργού θεραπείας. Η συνεργασία του ασθενή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη χρονική διάρκεια της θεραπείας.

16. Πόσο κοστίζει η ορθοδοντική θεραπεία;

Το κόστος της θεραπείας ποικίλει και εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη διάρκεια της θεραπείας.

17. Ποια είναι τελικά τα οφέλη της ορθοδοντικής θεραπείας;

Δόντια και ούλα υγιή, σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, καλή αισθητική εμφάνιση του στόματος και του προσώπου με ελεύθερο γέλιο και τέλος ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του ασθενή. Γενικά είναι αποδεκτό πως δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αποκτήσει κανείς ένα υγιές στόμα και ένα ωραίο χαμόγελο.

27.08.2015