ΤΑΠΙΛΤΑΤ Μονόδρομος η διασφάλιση του ασφαλιστικού κεφαλαίου των μελών μας
23.12.2015

Στις 16/9/2015 ο Σύλλογός μας έλαβε μια ιστορική απόφαση και υπέβαλε αίτηση ομαδικής αποχώρησης των μελών μας από την ασφαλιστική πυραμίδα του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με την ταυτόχρονη επιστροφή του συνόλου των εισφορών μας (3%+4%).

Η κίνηση αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια για να μπει επιτέλους ένα οριστικό τέλος στη λεηλασία των εισφορών μας από τους παλαιούς συνταξιούχους.

Στην προσπάθεια αυτή, που ξεκινήσαμε πρώτοι εμείς, ταυτίστηκε δίπλα μας η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων Εργαζομένων που τα μέλη τους ασφαλίζονται στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ από όλες τις Τράπεζες.

Οι Σύλλογοι των Εργαζομένων (union EUROBANK, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΘΗΝΩΝ, πρ.MARFIN, ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ, EUROBANK-ΕΡΓΑΣΙΑΣ) υπέβαλλαν αίτημα ομαδικής αποχώρησης από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και απαίτησαν την επιστροφή του συνόλου των εισφορών για λογαριασμό των μελών τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΜΕΙΟΥ νομιμοποίησε τα αιτήματα των Σωματείων και αποφάσισε για την εκπόνηση ειδικής αναλογιστικής μελέτης (όπως ορίζει το καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤΑΤ) με σκοπό την έγκριση της καταβολής των εισφορών που αντιστοιχούν στα φυσικά πρόσωπα.

Η αποφασιστικότητα των Συλλόγων των Εργαζομένων δημιούργησε πανικό στους «συνδικαλιστές» των παλαιών συνταξιούχων αφού η πολιτική που υπηρετούσαν πάντα ήταν στη λογική της εξάντλησης του συνόλου των αποθεματικών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

Δηλαδή αυτοί που πλήρωσαν συνολική εισφορά στον ασφαλιστικό τους βίο 66€, 100€ ή 200€ και έχουν λάβει συντάξεις πάνω από 190.000€ θέλουν να πάρουν ό,τι έχει απομείνει και να κλείσουν την πόρτα του Ταμείου αδιαφορώντας για το αν τα μέλη μας θα χάσουν τα πάντα.

Μετά την υποβολή του αιτήματος για την ομαδική αποχώρηση των Συλλόγων από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ οι συνταξιούχοι εξαπέλυσαν ένα μπαράζ δικαστικών παρεμβάσεων (πάνω από 22 παρεμβάσεις) προσπαθώντας να ανατρέψουν το καταστατικό του Ταμείου για να διατηρήσουν το καθεστώς της λεηλασίας των εισφορών μας.

Δεν κέρδισαν ούτε μία δικαστική απόφαση!

Έπρεπε όμως να βρουν ένα τρόπο διαιώνισης αυτής της πολιτικής ανισορροπίας.

Έτσι έφτασαν στο τελευταίο σκαλοπάτι προσφεύγοντας στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαιτώντας από τον Υπουργό να καταργήσει με διάταξη τον αυτοδιαχειριζόμενο ιδιωτικό ρόλο του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και να το εντάξει στο μεγάλο-προβληματικό ενιαίο επικουρικό ταμείο το ΕΤΕΑ!

Δηλαδή να παραδώσουν τα αποθεματικά μας για να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ, προσβλέποντας ότι θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το βοήθημα για λίγο ακόμη χρόνο αδιαφορώντας για το ότι οι εργαζόμενοι και οι νέοι συνταξιούχοι μέσα από μια αναλογιστική μελέτη ένταξης δεν θα έπαιρναν ούτε 10 ευρώ! σύνταξη.

Κυκλοφορούσαν έντυπα-αίτησης ένταξης στο ΕΤΕΑ, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις συνταξιούχων με πρώην υπουργούς, φωτογραφιζόντουσαν με τον νυν υπουργό και ανακοίνωναν σε καθημερινή βάση ότι η ένταξή μας στο ΕΤΕΑ έχει ήδη συμφωνηθεί!!

Μπροστά σ’ αυτήν την εξέλιξη το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, στην τελευταία του συνεδρίαση, αποφάσισε με μόνο στόχο την υπεράσπιση της αυτονομίας του Ταμείου, να ναυαγήσει τα σχέδιά τους επιλέγοντας με μία κίνηση τακτικής να διασφαλίσει μέρος του ασφαλιστικού του κεφαλαίου σε μια τοποθέτηση επενδυτική που αποτρέπει τη διάλυση του Ταμείου και την ένταξή του στο ΕΤΕΑ.

Με νομικές και οικονομικές εισηγήσεις καθώς και την θετική εισήγηση της επενδυτικής του επιτροπής αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού Κεφαλαίου της Τρ. Αττικής επενδύοντας 55 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι η ΑΜΚ της Τράπεζας γίνεται με ιδιωτικά κεφάλαια πράγμα που σημαίνει ότι η φυσιογνωμία του ταμείου ως ιδιωτικός φορέας δεν αλλάζει.

Ο Σύλλογός μας και οι εκπρόσωποί του συμφώνησαν στην τακτική αυτή κίνηση του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με προϋποθέσεις που αναπτύξαμε και λάβαμε αντίστοιχη δέσμευση.

Η θετική ψήφος μας εξαρτήθηκε από τις παρακάτω θέσεις που έγιναν ήδη αποδεκτές από το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ:

          Α)  Παραμένουν σε ισχύ οι αιτήσεις αποχώρησης των μελών μας σε χρόνο όμως που θα κρίνουν οι σύλλογοι των Εργαζομένων με την παράλληλη επιστροφή του συνόλου των εισφορών.

          Β)  Άμεση σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ταμείου με θέμα την προστασία και του υπόλοιπου ασφαλιστικού κεφαλαίου του ΤΑΠΙΛΤΑΤ για λογαριασμό των μελών μας.

          Γ)   Κλείδωμα των εισφορών των μελών μας με την δημιουργία ατομικών μερίδων.

          Δ)  Κατάργηση του βοηθήματος για τους «κόκκινους» συνταξιούχους.

και     Ε)  Μετατροπή του χαρακτήρα του Ταμείου σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό
                σύστημα με διασφάλιση και συνέχεια των εισφορών μας.           

Συνάδελφοι,

Δεν υποχωρούμε από τον κεντρικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την πλήρη διασφάλιση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών μας.

 

Γυρίζουμε την πλάτη μας σ’ αυτούς που έχουν κάνει επάγγελμα τις συνεχείς αδιέξοδες νομικές παρεμβάσεις στα πλαίσια της εξυπηρέτησης τάχα των συμφερόντων των παλαιών συνταξιούχων που στο τέλος όμως φτάνουν στο σημείο να αλληλοκατηγορούνται με εκφράσεις πεζοδρομίου πράγμα που δείχνει ότι έχουν άλλους στόχους μακριά από την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αυτών που δήθεν εκπροσωπούν.

 

      Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       

 

                         ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ     

 

Σημ.   Στη συνεδρίαση για τη λήψη της παραπάνω απόφασης ο Σύλλογός μας απαίτησε, για λόγους πλήρους διαφάνειας, να σταλούν επιστολές του Ταμείου, όπως και έγινε, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Τράπεζα Αττικής για την απαγόρευση καταβολής οποιασδήποτε προμήθειας στους εμπλεκόμενους φορείς και φυσικά πρόσωπα.