Σύμβαση Ευθύνης και Προοπτικής
01.08.2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 147

Αθήνα,  1 Αυγούστου 2016

Σήμερα ο Σύλλογος και η Τράπεζα υπέγραψαν

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Συνάδελφοι,

Σήμερα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο Σύλλογος και η Τράπεζα υπέγραψαν την νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στην Alpha Bank.

Όλο το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με απόλυτη αίσθηση ευθύνης τους κινδύνους και τα προβλήματα που αναδύονται και απειλούν ευθέως πλέον το επάγγελμά μας, την εργασία μας και τις κατακτήσεις μας.

Το τοπίο στο Τραπεζικό μας σύστημα αλλάζει καθημερινά αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις στον κλάδο μας εντείνονται με απίστευτη σφοδρότητα.

Δεν είναι μόνο οι παρεμβάσεις που προηγήθηκαν με την ψήφιση των νόμων γύρω από το ασφαλιστικό ή οι παρεμβάσεις στην λειτουργία του Τραπεζικού μας συστήματος με στόχο την παράδοση των Ελληνικών Τραπεζών στον έλεγχο ξένων σχημάτων είναι και η αναμενόμενη επίθεση που θα δεχθούμε (μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου) στα εργασιακά μας δικαιώματα ενόψει της ψήφισης του νέου εργασιακού νόμου.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι Τραπεζοϋπάλληλοι αφού σύμφωνα με την πλευρά των δανειστών οι όποιες αλλαγές στα εργασιακά θα έχουν προμετωπίδα ανοικτά ομαδικές απολύσεις και αυτό το δικαιολογούν ανοικτά πλέον ότι είναι αναγκαίο για την αναδιάρθρωση των Τραπεζών και των υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε η επιστολή του SSM (19.7.2016) που κοινοποιήθηκε στις Τράπεζες και γνωστοποιεί ότι στις επιτροπές τοποθετήσεων, αξιολόγησης και προαγωγών θα πρέπει να τοποθετούνται τραπεζικά στελέχη από το εξωτερικό.

Κάτω λοιπόν από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ο Σύλλογός μας χάραξε τη δική του στρατηγική με μοναδικό στόχο να υπογράψει μία σύμβαση – ασπίδα προστασίας για τα επαγγελματικά μας συμφέροντα.

Είχαμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι ο Σύλλογος δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε μείωση αποδοχών ή συρρίκνωση θεσμικών ρυθμίσεων.

Πρώτος στόχος ήταν η υπογραφή μίας συμφωνίας με μεγάλο χρονικό ορίζοντα, αφού μόνο έτσι σε βάθος χρόνου θα διασφαλίζαμε τους εργαζόμενους.

Απορρίψαμε πρόταση για υπογραφή μονοετούς ΕΣΣΕ και χάρις στην επιμονή μας η συμφωνία αυτή ισχύει από σήμερα με κατάληξη την 31.12.2019, ενώ ενδιάμεσα (Μάρτιος 2018) δίνεται η δυνατότητα βελτίωσης των αποδοχών μας με νέα διαπραγμάτευση που συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές.

Σχεδιάσαμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων με αρχή μέση και τέλος.

Ανοίγουμε νέους δρόμους με προοπτική και αισιοδοξία.

Κατοχυρώσαμε τις κατακτήσεις μας και για μία ακόμη φορά ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στα μέλη του.

Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι θα καταλάβουν την αξία της επιχειρησιακής μας σύμβασης πολύ σύντομα.

Παραθέτουμε τα σημεία της συμφωνίας:

 

√ Θεσμική Κατοχύρωση της Εργασιακής μας Σχέσης

Όλες οι μισθολογικές και πάσης φύσεως θεσμικές ρυθμίσεις καθώς και οι λοιπές παροχές που έχουν θεσπιστεί με διατάξεις νόμων, Εθνικές Γενικές συλλογικές συμβάσεις, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, πρακτικά συμφωνίας, επιχειρησιακές συμβάσεις και τον οργανισμό προσωπικού, εξακολουθούν να ισχύουν ρητά και εφαρμόζονται στο προσωπικό της Τράπεζας.

 

√ Προστασία της εργασίας – αποτροπή απολύσεων

Επιβεβαιώνεται στην πράξη και καταγράφεται με σαφή τρόπο η βούληση της Τράπεζας και του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank για την προστασία της απασχόλησης με σαφή στόχο την αποτροπή απολύσεων. (Ιδιαίτερα τώρα που το πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που προκύπτει από τις δεσμεύσεις που οι Τράπεζες έχουν αναλάβει είναι πραγματικά ασφυκτικό.)

 

√ Θεσμική Κατοχύρωση

Ενόψει των πιθανολογούμενων αλλαγών στη σύνθεση μελών Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών συμφωνήθηκε η τροποποίηση άρθρων του Οργανισμού με την οποία διασφαλίζεται απόλυτα η συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου μας στα υπηρεσιακά συμβούλια της Τράπεζας, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό και το ανώτερο αναθεωρητικό πειθαρχικό και η εκπροσώπηση της Τράπεζας θα γίνεται από ανώτερα διευθυντικά στελέχη της.

Η ρύθμιση αυτή έχει τεράστια σημασία, αφού η αξιολόγησή μας παραμένει εντός του  στελεχιακού δυναμικού της Alpha Bank.

 

√ Ομογενοποίηση του Προσωπικού

Σε συνέχεια της πολιτικής μας για την ομογενοποίηση του Προσωπικού της Τράπεζας, μετά την κατάργηση του Ταμειακού Κλάδου με την ένταξη όλων των συναδέλφων αυτού του κλάδου στον Λογιστικό κλάδο συνεχίζουμε σήμερα με την ένταξη στον Λογιστικό κλάδο της κατηγορίας των Μηχανικών και Υπομηχανικών της Τράπεζας χωρίς καμία μισθολογική απώλεια.

Η πολιτική αυτή ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, θα συνεχιστεί με άμεσο στόχο την μετάταξη κλητήρων, εργατών και καθαριστριών (που έχουν τυπικά προσόντα) στον λογιστικό κλάδο.

 

√ Οικονομικές Ρυθμίσεις

Οι αμοιβές των εργαζομένων στην Τράπεζα δεν μειώνονται και παραμένουν ως έχουν.

Παρά την υπογραφή της σύμβασης που λήγει στις 31.12.2019 ο Σύλλογος και η Τράπεζα συμφώνησαν να προχωρήσουν τον Μάρτιο του 2018 στην επανεξέταση των αποδοχών των εργαζόμενων με στόχο τη βελτίωσή τους συνεκτιμωμένων των επιδόσεων της Τράπεζας.

Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο Σύλλογό μας, πέρα από τη διάρκεια αυτής της συμφωνίας, να επαναδιαπραγματευτεί το επίπεδο των αμοιβών μας με μόνο στόχο τη βελτίωση του εισοδήματός μας.

 

√ Διατηρείται το όριο των 1.800€

Ο Σύλλογος και η Τράπεζα συμφώνησαν στην διατήρηση καταβολής των υπό των τίτλο «ειδική ρύθμιση» αποδοχών, οι οποίες απορρέουν από συγκεκριμένες αιτίες και έχουν στόχο στη διατήρηση των τακτικών μηνιαίων αποδοχών έως του ποσού των 1.800€ με τους υφιστάμενους όρους και προϋποθέσεις.

Σημειώνουμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι μοναδική στο χώρο των Τραπεζών.

√ Ενίσχυση της Οικογένειας

α. Στα πλαίσια της ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού των συναδέλφων που δαπανούν υψηλά ποσά για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (πάνω από 2000 παιδιά) συμφωνήθηκε από 1.8.2016 η αύξηση παροχής από 280€ σε 320€ και η φύλαξη στο σπίτι στα 140€.

β. Στα πλαίσια ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού των συναδέλφων που έχουν τρία (3) τέκνα και άνω, το προβλεπόμενο μηνιαίο επίδομα παιδικής μέριμνας αυξάνεται κατά 20€ ανά παιδί δηλαδή 60€ και καθορίζεται από 120€ σε 180€.

 

√ Ενίσχυση συναδέλφων με προβλήματα υγείας

Συμφωνήθηκε η αύξηση των παρακάτω επιδομάτων για τους συναδέλφους αυτής της κατηγορίας:

 • Επίδομα νεφροπαθών                 450€ μηνιαίως
 • Έξοδα μετακινήσεως τυφλών      300€ μηνιαίως.

 

√ Δάνεια Προσωπικού

 

Στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια κάρτες

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων της Τράπεζας που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια  στην αποπληρωμή δανείων σε στεγαστικά δάνεια (συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών δανείων προσωπικού), σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες της Τράπεζας δημιουργήθηκε ένα νέο πρόγραμμα διαχωρισμού της οφειλής σε δύο μέρη με στόχο τη μείωση καταβολής των σημερινών δόσεων.

 • Το πρώτο μέρος θα εξοφλείται σε μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.
 • Οι όροι αποπληρωμής του δεύτερου μέρους θα εξετάζονται στη λήξη της περιόδου εξυπηρέτησης του πρώτου μέρους. Στο διάστημα αυτό το δεύτερο μισό των δανείων θα παραμένει παγωμένο. (Θα ακολουθήσει σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος).

 

Στεγαστικά δάνεια ΣΣΕ 1984 – μείωση δόσεως.

Για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, που αφορά τους ενήμερους λογαριασμούς Υπαλλήλων και συνταξιούχων, από 1.8.2016 και για δύο ακόμη έτη παρέχεται η δυνατότητα μείωσης της δόσης έως 70%.

 

Alpha δάνεια κατοικίας Προσωπικού

Το επιτόκιο βάσεως του προϊόντος «Alpha Δάνεια Κατοικίας Προσωπικού» ορίζεται σε 3Μ Euribor, σύμφωνα με τον κανόνα που ακολουθείται για το σύνολο των δανείων που χορηγεί η Τράπεζα πλέον περιθωρίου 0,50%. Η ρύθμιση ισχύει από 1.8.2016.

 

Προσωπικά δάνεια

Αυξάνεται ο αριθμός των χορηγουμένων δανείων προσωπικού από τρεις (3) σε τέσσερις (4) μισθούς με διατήρηση και των δανείων δύο (2) μισθών με προσκόμιση δικαιολογητικών, με τους ίδιους όρους που ισχύουν σήμερα.

Το συνολικό ποσό δεν θα έχει ανώτατο πλαφόν, ενώ η περίοδος εξόφλησής του αυξάνεται από 72 σε 84 δόσεις.

 

√ Προστασία της μητρότητας – Άδεια τοκετού

Η άδεια τοκετού που ισχύει σήμερα (με πλήρεις αποδοχές) ορίζεται σε σύνολο 134 ημερών (119 ημέρες από το Ταμείο και 15 ημέρες από την Τράπεζα).

Με μία συμφωνία σταθμό, που σκοπό έχει την ενίσχυση και προστασία της οικογένειας η παροχή των 15 ημερών προσαυξάνεται στις 30 ημέρες άδειας τοκετού που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ημερών αδείας τοκετού από 134 σε 149!

 

√ Φοιτητικές άδειες

Χορηγούνται έως τριάντα (30) ημέρες ετησίως άνευ αποδοχών. Ειδικά για προπτυχιακές σπουδές οι δέκα (10) ημέρες ορίζονται μετ’ αποδοχών.

 

√ Άδεια παρακολούθησης της σχολικής επιδόσεως

Η ισχύουσα άδεια παρακολούθησης της σχολικής επιδόσεως των τέκνων που ορίσθηκε σε έξι (6) ημέρες μετ’ αποδοχών από την Κλαδική ΣΣΕ Τραπεζών – ΟΤΟΕ προσαυξάνεται κατά δύο (2) ακόμη ημέρες το έτος και κάθε τέκνο πέραν του πρώτου μέχρι την αποφοίτησή τους από την υποχρεωτική εκπαίδευση ή και το λύκειο μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.

 

√ Ρυθμίσεις για εργαζόμενους, γονείς ή συζύγους ΑΜΕΑ

Μειώνεται το ωράριο κατά μία ώρα την ημέρα χωρίς μείωση αποδοχών και η δυνατότητα τοποθέτησης σε χώρο ή περιοχή εργασίας πλησίον της κατοικίας τους, για τους εργαζόμενους:

 • με πνευματική, ψυχική, σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω
 • που έχουν τέκνα με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, ή τέκνα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλοεξαρτώμενο τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω
 • που έχουν σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω, τον οποίο συντηρεί ο εργαζόμενος.

 

√ Άδειες σε χρόνια πάσχοντες

 • Χορηγείται ειδική άδεια διάρκειας 12 ημερών ετησίως με αποδοχές (εφάπαξ ή τμηματικά) στον φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα τέκνου ηλικίας έως 18 ετών που πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων ή χρήζει μεταμόσχευσης.

 

 • Σε εργαζόμενους με ποσοστό αναπηρίας άνω του  50% καθώς και στα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας άνω του  67% ή έχοντα σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω τον οποίο συντηρεί ο εργαζόμενος, χορηγείται ειδική άδεια δέκα (10) ημερών μετ’ αποδοχών.

 

√ Επεκτείνεται ο πυλώνας παροχής εφάπαξ (αποταμιευτικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης) στο σύνολο του Προσωπικού

Η μεγαλύτερη τομή που κάναμε το 2010 με τη δημιουργία πυλώνα παροχής εφάπαξ μέσω της ΑΧΑ για τους εργαζόμενους της πρ. Πίστεως (προσληφθέντες μετά την 1.1.1993) όχι μόνο δικαιώθηκε στη συνείδηση όλων των συναδέλφων αλλά παρέμεινε ο μόνος σταθερός πόλος, με σταθερές αποδόσεις, απολαβής παροχών με τη συνδρομή της Τράπεζας μέσω της καταβολής μηνιαίας εισφοράς έως 3% παρότι δεν είχε καμία υποχρέωση.

Σήμερα προχωρήσαμε στην επέκταση αυτής της μοναδικής παροχής για το σύνολο των εργαζομένων στην Alpha Bank.

Οι συνάδελφοι που προέρχονται από την πρ. Ιονική, πρ. Εμπορική, πρ. Citibank αλλά και οι συνάδελφοι που προέρχονται από την πρ. Πίστεως και έχουν προσληφθεί πριν το 1993 μπορούν να ενταχθούν στον πυλώνα με τους όρους που ισχύουν σήμερα.

Ο χρόνος ένταξης θα ισχύει από την ημερομηνία υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Ο Σύλλογος με τη συμφωνία αυτή εξασφάλισε την εργοδοτική εισφορά έως 3% κάθε μήνα.

Οι δε εισφορές διαμορφώνονται ως εξής:

          Εισφορά Εργαζόμενου                 Εισφορά Εργοδότη

                   2%                                                            2%

                   3% έως 10%                                        3%    

Σημειώνουμε όμως ότι για την προαιρετική ένταξη στον πυλώνα ασφάλισης προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική απόδοση εισφορών και επένδυσης, μετά από μελέτη, απαιτείται εργασιακός ορίζοντας τουλάχιστον εννέα (9) ετών. Αν κάποιοι συνάδελφοι σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα δεν τους εξυπηρετεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα.

 

√ Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο Νοσοκομειακής Περίθαλψης – Ασφάλεια Ζωής & Ανικανότητας

 

Η Τράπεζα εξακολουθεί να παρέχει δωρεάν σε όλο το προσωπικό, τα προστατευόμενα μέλη και τους παλαιούς συνταξιούχους (που ήδη καλύπτονται), ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, ανικανότητας και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, που προβλέπει: Αποζημίωση για ασφάλεια ζωής και ανικανότητας 18 μηνιαίες αποδοχές με ανώτατο όριο 300.000€.

 • Ανώτατο όριο νοσοκομειακής περίθαλψης 17.000€ (κατόπιν αποζημιώσεως από κύριο ασφαλιστικό φορέα υγείας) με απόδοση εξόδων νοσηλείας 80% (ΒΑ θέση).

 

√ Δημιουργία Πυλώνα Εξωνοσοκομειακής Κάλυψης

 

Μία συμφωνία τεράστιας σημασίας ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης.

Μπροστά την κατάρρευση των παροχών υγείας από την πολιτεία, μετά την ίδρυση του δικού μας πυλώνα δηλαδή των δομών του
Πολυιατρείου μας, δημιουργήσαμε ειδικό πυλώνα εξωνοσοκομειακής κάλυψης
.

 • Θα καλύπτονται ιατρικές επισκέψεις (έως έξι για κάθε μέλος ετησίως) σε ποσοστό 80% έως του ποσού των 60€.
 • Κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων
 • Οδοντιατρικές επισκέψεις
 • Ετήσιος οδοντιατρικός έλεγχος
 • Ετήσιος προληπτικός έλεγχος (αιματολογικές εξετάσεις, γενική ούρων, ακτινογραφία θώρακος, Test PAP, ηλεκτροκαρδιογράφημα, μαστογραφία, PSA κλπ.
 • Φυσιοθεραπείες
 • Ιατρικές πράξεις
 • Οφθαλμολογικός έλεγχος
 • Χρήση ασθενοφόρου

Η προαιρετική συμμετοχή στο πρόγραμμα και η κάλυψη των παροχών θα προέρχεται από την Τράπεζα, μέσω της ΑΧΑ ασφαλιστικής και για λόγους εναρμόνισης με το πλαίσιο που ισχύει για τέτοια προγράμματα θα προβλέπει τυπική συμμετοχή των συναδέλφων έως 5€ μηνιαίως. (Θα ακολουθήσει αναλυτική εγκύκλιος.)

Συνάδελφοι,

Η ενότητά μας είναι αυτή που έφερε θετικά αποτελέσματα για μία ακόμη φορά.

Συνεχίζουμε στο δρόμο της υπεύθυνης συνδικαλιστικής δράσης, του διαλόγου και της δυναμικής πορείας που επί σειρά ετών έχουμε χαράξει.

Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης εργαζόμενων και Συλλόγου κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο δυναμώνει.

Τέλος καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν γίνει μέλη μας να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας.

Τον Σεπτέμβριο ο Σύλλογος θα ανακοινώσει ένα νέο επεξεργασμένο σχέδιο παροχών στα μέλη μας που πραγματικά θα κάνει αίσθηση και θα αποτυπώνει ανάγλυφα τη θέση μας για μία συνδικαλιστική εκπροσώπηση σύγχρονη και ευρωπαϊκή.

 

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

        ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Υ.Γ. Το Προεδρείο του Συλλόγου χαιρετίζει την υπεύθυνη και δημιουργική στάση των εκπροσώπων της Τράπεζας σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

 Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της σύμβασης.